'NAM moet zich niet bemoeien met nieuwbouw stad, alleen betalen'

Het gemeentebestuur van Groningen maakt zich zorgen over de invloed die de NAM uitoefent op nieuwbouw in de stad.
Er dreigt volgens het stadsbestuur een situatie waarin de NAM zich met ieder nieuwbouwontwerp bemoeit, in de hoop de meerkosten te drukken. Dit zou nu al spelen op het CiBoGa-terrein, bij de bouw van eensgezinswoningen op parkeergarage Boterdiep. Dat is een relatief ingewikkelde bouwconstructie en er is discussie over de kosten voor het aardbevingsbestendig maken. De bouw heeft daardoor vertraging opgelopen.

Geen NAM-toets
Die invloed kan en mag de NAM niet uitoefenen, aldus Roeland Van der Schaaf (PvdA). 'We hebben in de stad een welstandstoets, daar hoeft niet een NAM-toets bij te komen.' Volgens hem bepaalt de NAM niet of de stad op parkeergarages bouwt of niet. Dat is aan de stad zelf.


Van der Schaaf reageert op zorgen van de PvdA-fractie die bang is dat Groningen op achterstand komt te staan. 'In Utrecht kunnen ze appartementencomplexen bouwen, dat willen wij in Groningen ook', aldus raadslid Sebastiaan Ruddijs tijdens de raadsvergadering woensdagavond. 'Dan willen we niet zijn overgeleverd aan de NAM of een nationaal coördinator die zegt: vanwege de aardbevingen kan het wel een stukje kleiner of minder risicovol.'


NAM moet extra kosten betalen
Volgens de wethouder is het belangrijk dat er snel een nieuwbouwregeling komt. Daarin moet staan dat de NAM altijd de meerkosten betaalt voor het aardbevingsbestendig maken van nieuwe gebouwen. Dit voorkomt de vertraging die nu optreedt door discussie over meerkosten.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws