'Eigenaren rottweilers Nieuw-Buinen mogen nooit meer zulke honden bezitten'

© Marc Dol/112 Groningen
De eigenaren van de rottweilers in Nieuw-Buinen, die een maand geleden een 2-jarige peuter aanvielen, zouden nooit meer rottweilers mogen bezitten. Dat vindt Lineke Gruter, die ruim 57 jaar ervaring heeft met rottweilers en het fokken daarvan.
"Ik vind dit heel gevaarlijk. Als je je honden thuis al niet onder controle hebt, wat gebeurt er dan als je ermee buiten loopt en je kinderen tegenkomt", zegt Gruter tegen
.

25 bijtwonden

Een maand geleden vielen vier rottweilers van Monika Eefting en Peter Grooten uit Nieuw-Buinen de 2-jarige peuter aan. Een eerste hond sprong over het hek, waarna drie anderen volgden. De peuter werd met 25 bijtwonden naar het UMCG in Groningen gebracht. Hij is inmiddels meerdere keren geopereerd.

'Onverantwoord'

Twee andere honden, die niet beten, werden in beslag genomen. Daarnaast zijn twee andere honden achtergebleven bij de eigenaren.
"Als je in een rijtjeshuis woont, zijn twee rottweilers al meer dan genoeg. Het is onverantwoord dat je daar acht rottweilers hebt lopen. Ook voor de beesten is dat een triest leven", aldus Gruter.

'Wet- en regelgeving aanpakken'

En daarom moet er iets aan de wet- en regelgeving gedaan worden in Nederland, vindt zij. "Je kan bij de Raad van Beheer een kennelnaam aanvragen. Als deze naam niet voorkomt in het systeem wordt die goedgekeurd en dan betaal je een bedrag. Dan heb je een kennel, al zit je acht hoog in de Bijlmer. Daar wordt verder niet naar gekeken."
"In het belang van de dieren moet dat anders. Er zou wetgeving moeten komen die gecontroleerd wordt. Als er mensen zijn die zoveel dieren in een woonwijk houden en daar geen ruimte voor hebben, dat daar dan een straf op staat."
"Dit is niet het enige geval waar acht rottweilers in een woonwijk zitten", vervolgt Gruter. "Als je Nederland door zou gaan, zou je dit heel veel tegenkomen. Ik vind het heel triest dat daar geen wetgeving voor is en daar niets aan gedaan wordt."

'Hoop dat gemeente verstandige beslissing neemt'

De gemeente Borger-Odoorn heeft onderzoek gedaan naar de situatie in de woonwijk in Nieuw-Buinen. Dat onderzoek is afgerond. Betrokkenen worden eerst geïnformeerd, voordat de conclusies openbaar worden gemaakt.
"Ik hoop dat de gemeente een verstandige beslissing neemt. Deze mensen kunnen de verantwoordelijkheid niet aan en mogen geen rottweilers meer hebben", aldus Gruter.