RUG, gemeente en Hanzehogeschool willen af van ontgroening

De Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen.
Ze komen tot deze conclusie naar aanleiding van de recente incidenten bij studentenvereniging Vindicat Atque Polit. De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen 'volstrekt onacceptabel'.

Incidenten
Zo heeft een student tijdens een ontgroening hoofdletsel opgelopen, en zijn eerstejaars studentes op een 'bangalijst' gezet, inclusief naam, telefoonnummers, foto's en beoordeling van bedprestaties. Daarnaast moeten Vindicat-leden een 'zwijgcontract' tekenen, waar bij overtreding een boete van 25.000 euro op staat.

Cultuurverandering
De afgelopen dagen hebben RUG, gemeente en Hanze gebruikt om te overleggen met alle betrokken partijen. De conclusie is dat er een cultuurverandering nodig is bij de verenigingen om ervoor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen.

Externe commissie
RUG, gemeente, Hanze en Vindicat willen een externe commissie instellen die moet toezien op de cultuurverandering bij de verenigingen. De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat heeft aangegeven een herijking van hun introductietijd noodzakelijk te vinden.

Lees ook:
- 'Bangalijst-makers zijn ondergedoken'
- Minister mengt zich in Vindicat-zaak
- Hooghoudt gaat in gesprek met Vindicat na incidenten
'Lekkende Vindicat-leden hangt 25.000 euro boete boven het hoofd'
Den Oudsten: 'Mishandelde Vindicat-student moet aangifte doen' 
Vindicat-deskundige: 'Over drie jaar gaat het gegarandeerd weer mis' 
Student loopt hoofdletsel op in introductietijd Vindicat 
- Studentes te kijk gezet op internet
Deel dit artikel:

Recent nieuws