RUG, gemeente en Hanzehogeschool willen af van ontgroening

De Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen.
Ze komen tot deze conclusie naar aanleiding van de recente incidenten bij studentenvereniging Vindicat Atque Polit. De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen 'volstrekt onacceptabel'.

Incidenten

Zo heeft een student tijdens een ontgroening hoofdletsel opgelopen, en zijn eerstejaars studentes op een 'bangalijst' gezet, inclusief naam, telefoonnummers, foto's en beoordeling van bedprestaties. Daarnaast moeten Vindicat-leden een 'zwijgcontract' tekenen, waar bij overtreding een boete van 25.000 euro op staat.

Cultuurverandering

De afgelopen dagen hebben RUG, gemeente en Hanze gebruikt om te overleggen met alle betrokken partijen. De conclusie is dat er een cultuurverandering nodig is bij de verenigingen om ervoor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen.

Externe commissie

RUG, gemeente, Hanze en Vindicat willen een externe commissie instellen die moet toezien op de cultuurverandering bij de verenigingen. De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat heeft aangegeven een herijking van hun introductietijd noodzakelijk te vinden.