NAM staat op forse achterstand bij arbitrage

De NAM trekt bij bij de meeste uitspraken van de Arbiter Aardbevingszaken aan het kortste eind. Van de elf uitspraken die er tot nu toe zijn gedaan, moet het gasconcern in acht gevallen alsnog over de brug komen.
Verder zijn twee kwesties voor nader onderzoek aangehouden. In één geval is de NAM niet aansprakelijk voor de schade.

Mensen met schade, die er na een contra-expertise nog niet uitkomen met het Centrum Veilig Wonen (CVW), kunnen vanaf juni dit jaar een beroep doen op de arbiter. Daarbij gaat het om oud-rechters. Het is een initiatief van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Zonder hard bewijs
Opvallend in de eerste reeks uitspraken is dat de arbiter ook zonder hard bewijs de NAM al dan gedeeltelijk aansprakelijk stelt voor de schade. Daarbij is voldoende dat het 'aannemelijk is' dat de schade door aardbevingen komt, zo blijkt uit de vonnissen.

'Omdat het vaak moeilijk is vast te stellen of de schade al dan niet door een aardbeving is veroorzaakt, kan het onder omstandigheden gerechtvaardigd zijn een bewijsvermoeden te hanteren,' motiveert de arbiter een van de toegewezen claims.

Bedragen
De schadebedragen variëren of moeten nog definitief worden vastgesteld. In één geval gaat het om een toegewezen claim van ruim 14.000 euro. Ook draagt de arbiter in een aantal gevallen beide partijen op te onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding. Als ze daar niet uikomen, hakt de arbiter alsog de knoop door.

De aangebrachte zaken komen uit verschillende delen van de provincie. Van Leens tot Wagenborgen en van Appingedam tot Sappemeer. Uit de stad Groningen komen drie claims, die allen zijn toegewezen.

De meest recente uitspaak gaat over schade aan een tegelvloer in Hoogezand. Die zou zijn ontstaan door zwaardere aardbevingen bij Woudbloem en Froombosch.

Gebouwsensoren
De NAM beroept zich bij het afwijzen van deze claim op de gebouwsensoren van het concern, die her en der in Groningen staan. Uit die gegevens zou blijken dat bij deze bevingen nauwelijks sprake is geweest van trillingen in de omgeving.

Dat wijst de arbiter van de hand, omdat 'de juistheid van deze metingen niet kan worden vastgesteld'. Met als gevolg dat de NAM ook in dit geval alsnog moet betalen.

Dossier Aardbevingen: alles over de gaswinning
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws