'Het is helemaal fout, die cultuur moet doorbroken worden'

'Ontgroenen is niet meer van deze tijd en we moeten ervan af.' Duidelijke woorden van Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool.
Donderdagochtend maakte de hogeschool samen met de RUG en de gemeente bekend van ontgroeningen af te willen. Aanleiding is een incident waarbij een student hersenletsel opliep tijdens een ontgroening van Vindicat.

'Helemaal fout'

'Mensen denken misschien dat ontgroenen bij studeren hoort, maar dat is niet zo', vindt Pijlman.
Hij wil daarnaast dat ook de hele cultuur binnen Vindicat onderzocht wordt. 'Het is helemaal fout. Studenten die gewond raken, de waardigheid van vrouwen die wordt aangetast', noemt hij doelend op de bangalijst die vorige week online werd gezet.

Onacceptabel

'Dit soort dingen accepteren we niet', zegt Pijlman. Een introductieweek moet volgens hem draaien om het leren kennen van de stad, gezelligheid en nieuwe vrienden maken.
Samen met de RUG en de gemeente wil de Hanze een externe commissie instellen die moet toezien op een cultuurverandering bij studentenverenigingen. 'Maar', benadrukt Pijlman, 'de besturen van de verenigingen blijven uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het nakomen van eventuele nieuwe afspraken'.
Eerdere incidenten met Groninger ontgroeningen op een rij:
Fles jenever
In 1997 overleed de Groninger student Reinout Pfeiffer nadat hij een grote hoeveelheid jenever had gedronken. Het voorval vond niet plaats tijdens de algemene ontgroening, maar in een studentenhuis waar werd gekeken of Pfeiffer geschikt was als huisgenoot.

Overreden

In dat zelfde jaar werd een lid van Vindicat overreden door een verenigingsgenoot. De jongen lag in het hoge gras te slapen op een feestavond voor eerstejaars. Zijn verenigingsgenoot zag hem niet en overreed hem per ongeluk. Deze twee incidenten waren de aanleiding voor alle Groninger studentenverenigingen om de controle en de regels tijdens ontgroeningen te verscherpen. Het slachtoffer overleefde het ongeval wel.

Coma

Ook Albertus Magnus kwam met incidenten rond ontgroeningen in het nieuws. In 2005 raakte een student in coma, nadat hij in korte tijd zes liter water had gedronken. De vereniging had wel een alcoholverbod uitgeroepen, maar de studenten realiseerden zich niet dat ook water in hoge dosis giftig kan zijn. Albertus verbood hierop het overmatig gebruik van eten en drinken bij ontgroeningen.

Brandwonden

Albertus kwam in 2010 nog een keer in opspraak nadat een 21-jarige student van Albertus aan een medestudent vroeg om zijn Sinterklaaspak in de brand te steken tijdens een dispuutsontgroening. De dader kreeg een werkstraf en het dispuut werd geschorst.

Lees ook: