Klokkenluider vecht door tegen gemeente 'tot zijn dood'

Ook de laatste slag lijkt verloren. Toch geeft klokkenluider Henk de Vries na 23 jaar de strijd niet op tegen zijn voormalige werkgever, de gemeente Groningen.
Een poging om de langlopende kwestie eindelijk uit de wereld te helpen is mislukt, concludeert De Vries. De gemeente heeft zijn zaak laten onderzoeken door een externe adviseur, maar dat leidt niet tot een oplossing.

Hogere ambtenaren

In 1993 hangt de voormalige straatveger aan de grote klok dat hogere ambtenaren van de milieudienst frauderen met functiewaarderingen. Acht van hen kunnen door nepdiploma's riante salarissen krijgen.
Het aan de kaak stellen van de zaak, worden De Vries en een collega niet in dank afgenomen.
De nu 73-jarige De Vries wordt uiteindelijk ontslagen. Vervolgens begint een lange strijd met de gemeente, die tot de dag van vandaag voortduurt. Daarbij gaat het onder meer om pensioen dat hem onthouden zou zijn. Maar toch vooral om erkenning als klokkenluider en eerherstel.

Externe adviseur

Een jaar geleden deed hij zijn verhaal nog eens bij RTV Noord. Dat leidde direct tot een reactie van de gemeente, die aanbood de zaak nog eens te onderzoeken. Daarbij werd een externe adviseur ingeschakeld.
De Vries kan zich niet vinden in het resultaat van zijn inspanningen. 'Er is alleen maar gekeken naar twee jaar van mijn pensioengevend salaris. Dat is veel te beperkt. Ik wilde onafhankelijke arbitrage. De gemeente bewust op een mager onderzoekje aangestuurd. Zonder de intentie te hebben eruit te komen.'

Boek dicht

Wat de gemeente betreft is het boek nu dicht. Per aangetekende brief laat die de oud-medewerker weten de zaak als afgedaan te beschouwen. Mails en brieven over de kwestie worden niet meer beantwoord, zo wordt aan De Vries gemeld.
De klokkenluider legt zich daar niet bij neer. 'Ik wil gerechtigheid. Ik ga door. Ik heb nog contact met Kamerleden en ik heb inmiddels ook Pieter van Vollenhoven geïnformeerd. Ik blijf vechten.Tot de dood erop volgt.'