Koepel voor studentenverenigingen: 'Schaf ontgroeningen niet af'

© Martin Drent/RTV Noord
Schaf ontgroeningen niet af. Die oproep doet de Landelijke Kamer van Verenigingen, de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen.
Achtenveertig verenigingen zijn erbij aangesloten, waaronder ook Vindicat.

'Goeden lijden onder de kwaden'

Donderdag werd bekend dat de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente van ontgroeningen af te willen. Aanleiding is het incident bij Vindicat waarbij een student hersenletsel opliep tijdens een ontgroening.
De Kamer van Verenigingen vindt het onterecht om de goeden onder de kwaden te laten lijden.
Vice- voorzitter Niels Hubregtse: 'We distantiëren ons van geweld en zijn heel erg geschrokken. Dit kan absoluut niet door de beugel. Maar we moeten niet alle introducties over één kam scheren. De goeden lijden onder de kwaden'

Duidelijke afspraken

Hubregtse vindt dat regels voor introducties moeten worden verscherpt, maar de incidenten moeten geen gevolgen hebben voor het bestaan van introducties.
'We komen over twee weken bij elkaar en dan moeten we duidelijke afspraken maken hoe we verder gaan'.

Immaterieel Erfgoed

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed wil gaan praten met studentenverenigingen. Het studentenleven staat sinds een maand op de lijst van cultureel erfgoed.
'Na de recente incidenten is er een moment van bezinning nodig', aldus Albert van der Zeijden van het kenniscentrum tegen regionale omroep NH.

Lees ook: