'Politici moeten afstand doen van ontgroeningen Vindicat'

© Remy van Mannekes
Politici die oud-lid zijn van Vindicat moeten afstand nemen van de ontgroeningspraktijken bij die vereniging. Dat zei minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in het tv-programma Pauw.
Ze doelde onder meer op CDA-fractieleider Sybrand Buma, die daar lid is geweest.

Normen en waarden

'Politici zijn ervoor om normen te stellen', aldus Bussemaker, 'zeker als ze van het CDA zijn, de partij van normen en waarden.'
Ze trok de vergelijking met de oproepen om afstand te nemen van de uitspraak 'pleur op' van premier Mark Rutte, over Turkse Nederlanders die geen binding hebben met Nederland.

Contract

Bussemaker hekelde de praktijken bij Vindicat, en vooral het contract dat aspirant-leden moeten ondertekenen om niets over de ontgroening naar buiten te brengen op straffe van 25.000 euro. Ze noemde dat 'niet meer van deze tijd'.

Opspraak

De ontgroening staat ter discussie na een incident waarbij een lid van Vindicat met hersenletsel in het ziekenhuis terecht kwam.
Eerder lieten de RUG, Hanzehogeschool en de gemeente al weten de ontgroening helemaal af te willen schaffen. Vindicat zelf heeft laten weten kritisch naar de introductietijd te gaan kijken.

Lees ook: