Megastallen Aa en Hunze mogen beperkt groeien

Alle twaalf megastallen in Aa en Hunze mogen uitbreiden tot anderhalve hectare. Dat meldt RTV Drenthe
De gemeenteraad stemde donderdagavond in met het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, waarin dat geregeld is. Uitbreiden mag alleen als de dieren het daardoor beter krijgen.
Uit de raad kwam zowel lof als kritiek op het plan.

'Groter is niet beter'

GroenLinks en de PvdA stemden beide tegen, met name vanwege de te ruime uitbreidingsmogelijkheden die megastallen krijgen. "We vinden de gebouwen te groot worden. Bovendien zijn we er niet van overtuigd dat meer ruimte goed voor het dierenwelzijn is", aldus Marie-Claire Neesen van GroenLinks. Willem Bartelds van de VVD toonde zich blij met het plan. "Aan dit plan is tien jaar gewerkt en we zijn blij dat het er is na al die vergaderingen en bijeenkomsten."

Protest

De Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten maakten bezwaar tegen de plannen. Zij willen juist dat de intensieve veehouderijen niet kunnen groeien. De tegenstanders haalden honderden handtekeningen op, mede daarom werd het plan aangepast. "Het is een teleurstelling dat er meer ruimte komt voor megastallen. Maar ik denk dat dit het best haalbare is", zegt Judith van den Berg van de Natuur- en Milieufederatie.