Groningse Kinderombudsman wordt met dood bedreigd vanwege Zwarte Piet-opvatting

© Flickr/Gerard Stolk (Creative Commons)
De Groningse Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft vrijdag tientallen boze reacties gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Het gaat om mails met daarin 'heel nare boodschappen', aldus een woordvoerster.
'Dat had ik ook wel verwacht', zegt Kalverboer. 'Het is heel tekenend voor de discussie.' Er zaten verwensingen bij dat ze naar een ander land moest verhuizen en dat ze beter niet kon bestaan. 'Het waren niet tientallen doodsbedreigingen hoor, gelukkig niet.'
Of Kalverboer aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.
De telefoon staat ook roodgloeiend met mensen die vragen of opmerkingen over het rapport hebben, maar dat gebeurt volgens de woordvoerster wel op een normale manier.
In het vrijdag gepresenteerde rapport van de Kinderombudsman staat dat de figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan 'pesten, uitsluiting of discriminatie' en dus in strijd is met het Kinderrechtenverdrag. Daarom zou Zwarte Piet aangepast moeten worden zodat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het sinterklaasfeest.
'Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie', staat in het rapport.