Tien jaar na de Luis Suárez-show tegen Vitesse

FC Groningen en Vitesse staan zaterdagavond om 18.30 uur tegenover elkaar in de Gelredome in Arnhem. Exact tien jaar na de meest memorabele ontmoeting tussen beide ploegen.

Het is 1 oktober 2006, 14.30 uur. FC Groningen en Vitesse staan aan de aftrap in de Euroborg. Ene Luis Suárez uit Uruguay moet het publiek nog overtuigen van zijn kunnen. De dan 19-jarige spits heeft voor de tweede keer een basisplek bij de FC. Enkele dagen eerder werd hij nog na een uur gewisseld in het duel met Partizan Belgrado in de UEFA Cup.

Eerste supporters gaan huiswaarts
Het is 1 oktober 2006, 16.10 uur. Het scorebord toont de tussenstand: 1-3. De eerste supporters keren inmiddels huiswaarts. Suárez frommelt zich de zestien in, wordt onderuitgehaald en krijgt een strafschop. Koen van de Laak schiet de bal binnen: 2-3.

Luis Suárez-show
Het is 1 oktober 2006, 16.20 uur. Nog één minuut reguliere speeltijd. Suárez gaat neer in het strafschopgebied. Het publiek joelt, maar de scheidsrechter laat doorspelen. Een voorzet volgt en de bal valt voor de voeten van de opgekrabbelde Uruguyaan: 3-3.

FC Groningen ruikt dat er meer te halen is en start een slotoffensief. Een lange bal belandt in de kluts voor de voeten van Suárez. Een verdediger en de keeper doen een uiterste poging zijn schot te blokken. Suárez kapt ze in één beweging uit en haalt uit met links: 4-3.

Meer memorabele ontmoetingen
Tot op heden is deze wedstrijd volgens supporters een van de mooiste wedstrijden ooit. Toch waren er nog andere duels met Vitesse die het stempel memorabel hebben in de FC-harten.

Grootste uitzege in Arnhem
2008, Vitesse uit. De seizoensopening van de Eredivisie 2008/2009 is Vitesse-FC Groningen. De FC neemt vroeg de leiding door een goal van Sepp de Roover. Na rood voor Vitesse-speler Frank van der Struijk loopt FC Groningen via Koen van de Laak, Marcus Berg en Evgeniy Levchenko uit naar 0-4. Het is de grootste uit-overwinning ooit tegen Vitesse. De enige FC'er die er toen bij was en nu nog steeds? Tom Hiariej.

Op weg naar De Kuip
2015, Vitesse thuis. In de kwartfinale van de KNVB Beker domineert Vitesse een uur lang. Na rood voor Guram Kashia loopt de FC binnen een kwartier naar 4-0. De rest is geschiedenis: een paar maanden later wint FC Groningen de beker.

Lees ook: FC Groningen wint memorabel duel tegen Vitesse
Meer over dit onderwerp:
sport fcgroningen GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws