Sociale huurhuizen in Stad na ruim honderd jaar gesloopt

De bijna oudste sociale huurwoningen van de stad Groningen verdwijnen. Ruim honderd jaar na de bouw, wordt de gehele H.L. Wichersstraat gesloopt. Dat heeft woningcorporatie Lefier aan de bewoners laten weten.
Het was al bekend dat de noordzijde van de karakteristieke straat moest worden gesloopt voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Dat de zuidzijde nu ook verdwijnt, komt als verrassing. De bewoners moeten binnen anderhalf jaar hun huis uit.

Monumentale kenmerken
'Ik vind het jammer dat de gebouwen verdwijnen', zegt bewoner Arjan Portengen. 'Het is een karakteristiek straatje langs de ring. De huizen hebben monumentale kenmerken.'

Dat Portengen moet verhuizen vindt hij overigens geen probleem. Hij was toch al op zoek naar een groter huis. Nu krijgt hij voorrang op andere woningzoekenden en krijgt hij een 'oprotpremie'. Andere bewoners zaten hier minder op te wachten.

Park
De noordkant van de H.L. Wichersstraat wordt dit jaar al gesloopt, om plaats te maken voor de verdieping van de ringweg. Volgens de plannen zou de zuidkant van de straat in de toekomst uitkijken op een park dat over de verdieping van de ring wordt aangelegd.

Waarom nu ook de zuidkant moet verdwijnen, is onduidelijk. Wel is bekend dat de woningen toe waren aan een renovatiebeurt. Wat er op de plaats van de woningen komt, is niet bekend. Lefier was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Oosterpoortbuurt
De straat werd in 1915 gebouwd door woningbouwvereniging 'Volkshuisvesting', de voorloper van Lefier. Het vormde het zuidelijkste puntje van de Oosterpoortbuurt, totdat de zuidelijke ringweg de straat van de wijk afsneed in de jaren zestig. Volgens de nieuwe plannen gaan in 2018 de laatste woningen plat.
Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws