Bedrijf voert 'geen-eikels-beleid' en weert Vindicaters

Sollicitanten die lid zijn geweest van studentenvereniging Vindicat komen er bij het Groningse bedrijf Sellian niet in. Het marketingbureau hanteert een 'geen-eikels-beleid'.
De eigenaren nemen dit standpunt in vanwege de gebeurtenisssen bij de studentenvereniging. Een eerstejaars raakte gewond tijdens de ontgroening en er kwam een bangalijst online.

Niet welkom

Op het moment dat studenten zich committeren aan de normen en waarden van Vindicat, 'zoals die onlangs in het nieuws kwamen, dan is dat voor ons reden om te zeggen dat wij op zoek zijn naar ander talent', vertelt eigenaar Goeran de Pater. Hij wil geen 'verkeerd DNA' in huis halen.
Ook voormalige leden van vergelijkbare verenigingen uit andere studentensteden maken erg weinig kans op een baan bij het bedrijf.

Waarom dit standpunt?

'Wij zijn niet uit op sensatie', vertelt De Pater. 'Wij willen gewoon duidelijk maken waar wij voor staan. Wij maken als bedrijf een keuze voor het type mens dat je wel of niet in huis wil halen'. Hij merkt dat ook andere bedrijven dit standpunt delen.

Niet van deze tijd

Pater vindt dat het bestuur van de studentenvereniging maar matige sancties heeft getroffen. Hij krijgt bijval van mede-eigenaar Ernst Wallinga. Die is ook zeer kritisch en vindt de cultuur van de studentenvereniging niet meer bij het bedrijfsleven passen. Hij heeft daarover dan ook een kritische blog geschreven.

Eikels

'De manier waarop de jongens en meisjes respectloos met nieuwe leden omgaan, zet een beeld neer van verwende kinderen die denken dat hun gedrag zich verheft boven het gewone volk en verbeeldt zich dat het lidmaatschap van 'Het Corps' toegang biedt tot de betere baantjes voor de toekomst', schrijft Wallinga.
Hij eindigt zijn blog met: 'We willen geen eikels in de club die graag andere eikels naar binnen halen.'
Bij Sellian werken nu zo'n tien medewerkers. Onder hen is een aantal studenten. De eigenaren verwachten de komende tijd te groeien en meer mensen aan te nemen.

Reactie studentenvereniging

Rector Stijn Derksen van studentenvereniging Vindicat vindt het standpunt van het bedrijf vervelend. Hij laat weten het jammer te vinden dat op basis van incidenten niet alleen de betrokkenen maar iedereen benadeeld wordt. Volgens Derksen heeft elk bedrijf een vrije keuze.
De studentenvereniging is nog bezig met een onderzoek naar de incidenten. Meer sancties worden niet uitgesloten.

Lees ook: