Fraeylemaborg gaat een paar maanden dicht

De medewerkers van de Fraeylemaborg in Slochteren maken zich op voor een verhuizing. Honderden meubels, serviezen en andere voorwerpen moeten tijdelijk elders worden opgeslagen.
NAM betaalt

De Fraeylemaborg heeft forse aardbevingsschade en die wordt in de eerste maanden van 2017 hersteld. De borg gaat daarom vanaf 1 januari tijdelijk dicht voor publiek.
Directeur Marjon Edzes wil geen mededelingen doen over de kosten van de operatie, 'maar als je alles bij elkaar op telt kom je wel aan een bedrag met vijf nullen'. Het schadeherstel wordt vergoed door de NAM.

300 scheuren

Huismeester Gerard de Haan werkt al 25 jaar bij de Fraeylemaborg en kent de borg als z'n broekzak. Na de beving bij Hellum vorig najaar zag hij veel nieuwe scheuren, 'incidenten', zoals hij het noemt.
'We hebben de afgelopen tijd alles geïnventariseerd en in totaal zijn er ruim 300 incidenten,' zegt De Haan.

Plafond aan roestige draadjes

In de Kleine Zaal, die ook als trouwzaal in gebruik is, wordt het plafond gefixeerd. Het hangt aan roestige ijzerdraadjes en zou bij een zware beving naar beneden kunnen komen. Het portret van Mary Stuart, dat de schoorsteen siert, wordt voor het eerst van z'n plek gehaald.
'Dat wordt nog een hele klus, maar voor ons is dit ook een mooie gelegenheid om alle kunst die we in huis hebben weer eens van alle kanten te bekijken', zegt Gerard de Haan.