Waarom Groningen volgens studenten de leukste stad is

© Jaap Elevelt
Groningen is de leukste studentenstad van Nederland, volgens de studenten die er wonen. Dat werd vorige week al bekend. Maar waarom bevalt Groningen nu zo goed?
Het tijdschrift Elsevier vergeleek steden waar ten minste duizend voltijdsstudenten studeren en beoordeelde ze op drie punten. Er wordt gekeken naar horeca, culturele hotspots en huurprijzen en beschikbaarheid van kamers.

Horeca scoort goed

Elsevier berekende de cijfers op basis van de Nationale Studenten Enquête die ingevuld is door ongeveer 300.000 studenten in heel Nederland. Uit die cijfers blijkt dat de horeca in Groningen erg gewaardeerd wordt door de studenten.
Op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden) scoort Groningen een 4,6 gemiddeld. De studenten zijn dus zeer tevreden over het uitgaansleven.

Cultuur

Ook over de culturele voorzieningen in de stad zijn de studenten tevreden. Ze beoordelen de bioscopen, theaters en musea met een 4,5 op dezelfde schaal van 1 tot 5.
Betaalbaarheid kamers
Tot slot is de beschikbaarheid en betaalbaarheid van kamers beoordeeld. Een gemiddelde kamerhuur in 2016 kost 353 euro per maand. Daar zijn de studenten tevreden over; ze beoordelen de betaalbaarheid met een 3,5.

De beschikbaarheid van kamers zijn de studenten nog meer tevreden over. Er zijn voldoende woongelegenheden beschikbaar, want de beschikbaarheid krijgt een 3,9.

Lees ook: