Protest tegen sloop goedkope huurwoningen

© Google Street View
De SP-fractie in Groningen vindt dat er betaalbare huurwoningen aan de H.L. Wichersstraat in Groningen moeten blijven staan. De partij wil dat woningcorporatie Lefier eerst kijkt naar de mogelijkheden van grootschalige renovatie, voordat tot sloop wordt overgegaan.
Afgelopen weekend meldde RTV Noord dat de bijna oudste huurwoningen van de stad binnenkort
. Bewoners zijn daarover per brief geïnformeerd.

'Grote behoefte aan huurwoningen'

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk plaatst grote vraagtekens bij het voornemen en heeft over de kweste vragen gesteld aan het stadsbestuur: 'Er is in Groningen grote behoefte aan betaalbare sociale huurwoningen. Corporaties kiezen er te snel voor om te verkopen of te slopen.' Volgens Dijk wordt de druk sociale huurwoningen hierdoor groter en komen steeds meer huurders in de knel te zitten.

Terugkeergarantie

Wat betreft de SP blijven de goedkope huurwoningen in de straat staan. Als sloop onvermijdelijk is, moeten er op dezelfde plek soortgelijk huurwoningen worden gebouwd en zouden de huidige huurders een terugkeergarantie moeten krijgen. De partij wil van het stadsbestuur weten of ze het hiermee eens is.

Meer betaalbaar huren

Dijk: 'Het probleem van voldoende betaalbare huurwoningen moeten we oplossen. Dat gebeurt niet door te slopen en verkopen, daarom moet dit stoppen en moeten huurders en woningzoekenden meer zeggenschap krijgen. Daarnaast moeten concrete bouwplannen worden gemaakt om veel meer betaalbare sociale huurwoningen bouwen". 
Aanstaande woensdag bespreekt de gemeenteraad het plan van de SP 'Huren in Groningen' waarin de partij plannen presenteert om tot meer betaalbare sociale huurwoningen te komen.