OM eist twee jaar cel tegen Groningse 'autoverhuurder'

© Jos Schuurman/FPS
Een 29-jarige man uit Groningen moet twee jaar de cel in voor handel in harddrugs en witwassen. Dat vindt de officier van justitie.
Inlichtingendiensten gaven de politie een tip dat de Stadjer zich bezighield met drugshandel. Daarop volgde een uitgebreid onderzoek, ook naar de inkomsten van de man. Hij werd uiteindelijk op 12 oktober vorig jaar aangehouden met dertig bolletjes cocaïne en heroïne in zijn jaszak.

Contanten

De man had sinds 2011 zo'n 176.000 euro aan onverklaarbare inkomsten vergaard, stelde de officier van justitie. Dat ging bijna allemaal om contant geld, dat niet bij de Belastingdienst was opgegeven. De man had geen baan of uitkering. Het geld had hij verdiend met drugshandel, luidde de conclusie van het Openbaar Ministerie.

Autoverhuur

Dat lag heel anders, zei de Stadjer. Hij verklaarde dat hij contant geld verdiende door auto's te huren om die vervolgens weer aan vrienden en kennissen te verhuren of om taxiritjes mee te rijden. Vandaar ook de ruim 80.000 euro die hij uitgaf bij een autoverhuurbedrijf, waar hij jarenlang op wekelijkse basis auto's huurde. De drugs die hij bij zijn aanhouding op zak had, wilde hij met vrienden gebruiken op een feestje.

Rekeningen

Zijn beweringen kon hij echter niet staven met bewijzen, want hij had geen administratie. De officier van justitie zei dat een informeel autoverhuurbedrijf vaker als excuus wordt aangevoerd door drugscriminelen. 
Ook zou de man bewust zichzelf 'onzichtbaar' hebben gemaakt, door auto's op naam van zijn moeder of vriendin te zetten of spaargeld op hun rekeningen te bewaren.

Mager bewijs

Advocaat Bart Hartman riep de rechters op zich op de feiten te baseren en niet op 'de insinuaties van het OM'. Hij vond dat er heel wat af te dingen viel op het bewijsmateriaal voor drugshandel en witwassen. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De officier van justitie kondigde alvast aan binnen een halfjaar een tweede zaak tegen de Stadjer aan te spannen om de vermeende criminele inkomsten van hem terug te krijgen.