Mishandeling Vindicat: 'Ouderejaars stond expres op hoofd eerstejaars'

© RTV Noord
De Vindicater die tijdens zijn introductietijd hoofdletsel opliep is bewust mishandeld. Een commissielid is op het hoofd van het nieuwe lid gaan staan omdat er een persoonlijke vete zou spelen tussen beiden.
Dat melden bronnen rond de studentenvereniging aan RTV Noord. De man was tijdens het incident in functie als commissielid en maakte deel uit van de officiële introductie van het Corps.
Hij heeft inmiddels het lidmaatschap van de vereniging opgezegd. Voor het slachtoffer reden om geen aangifte tegen zijn belager te doen.

Dronken

De collega-commissieleden zijn door Vindicat geschorst omdat ze niet hebben ingegrepen tijdens het incident. Ook zouden ze dronken zijn geweest, iets dat volgens de interne afspraken niet mag. Commissieleden zijn in hun functie verantwoordelijk voor het welzijn van de nieuwelingen.
Stijn Derksen, voorzitter van Vindicat gaat niet in op de nieuwe aantijgingen. Het enige wat hij kwijt wil, is dat hij over minder dan twee weken naar buiten treedt met een reactie.
Of het Openbaar Ministerie een onderzoek naar het incident instelt is nog niet duidelijk. Eerder liet het OM weten met de kwestie bezig te zijn.
Update: Dinsdagmiddag maakte het OM bekend het incident strafrechtelijk te onderzoeken, ook zonder aangifte.

Vraagtekens bij handeling bestuur

Een aantal oud-leden van de vereniging plaatst vraagtekens bij het optreden van het bestuur. Zij vinden dat het bestuur 'zwak en laat' handelt, waardoor de complete vereniging ten onrechte wordt aangekeken op één incident, zo zeggen ze.
Andere oud-Vindicaters zeggen het interne onderzoek af te wachten of willen helemaal niet reageren.

Reeks incidenten

Het incident bij de studentenvereniging zorgde afgelopen week voor veel beroering. Zowel de RUG, de Hanzehogeschool, de gemeente Groningen als landelijke politici veroordeelden de gebeurtenis. Ook was er veel verontwaardiging over het 'zwijgcontract' dat eerstejaars moeten tekenen, op straffe van een boete van 25.000 euro.
Een week eerder raakte Vindicat ook al in opspraak doordat op internet een lijst verscheen waarop eerstejaars studentes werden beoordeeld op uiterlijk.
Heb je een tip of wil je anoniem je verhaal vertellen over het reilen en zeilen bij Vindicat? Dan kan je dat mailen naar lsmit@rtvnoord.nl.

Lees ook: