Vijf Oost-Groninger gemeenten zien nog heil in Akkoord van Westerlee

© Gemeente Oldambt
Oldambt, Bellingwedde, Pekela, Vlagtwedde en Menterwolde willen met zijn vijven het Akkoord van Westerlee alsnog uitvoeren.
Dat schrijven ze in
aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het provinciebestuur.

Het Akkoord van Westerlee

De gemeenten in Oost Groningen spraken anderhalf jaar geleden af voor meer reguliere banen in Oost-Groningen te zorgen. De werkgelegenheid in het gebied moet minder afhankelijk worden van de sociale werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka. Die hebben samen zo'n drieduizend mensen in dienst en daarmee zijn ze veruit de grootste werkgever in de regio.
Hiervoor zou Oost-Groningen maximaal een bedrag van 18 miljoen euro krijgen, maar daarvoor moesten ze samen een plan maken. Omdat dat niet lukte, bleef hier 12 miljoen van over.
'Wij vinden dat Oost-Groningen het alsnog verdient om dit geld te krijgen', zegt wethouder Kees Swagerman van Oldambt en voorzitter van Synergon.

Kanttekeningen

Vorige maand lieten Wedeka-gemeenten Stadskanaal en Veendam weten dat ze kanttekeningen hebben bij de businesscase die is opgesteld door gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer. Omdat de Klijnsma eiste dat de gemeenten samen het plan zouden moeten uitvoeren, werd met het besluit de stekker uit het Akkoord van Westerlee gehaald.
De vijf overgebleven gemeenten besluiten nu om de handen ineen te slaan en zijn bereid om de nodige stappen te nemen om het Akkoord alsnog uit te voeren.

Lees ook: