'Asielzoekers zijn welkom, ik schaam me'

'Asielzoekers zijn welkom, ik schaam me, pak daders geen groepen!' De ambtenaren van de gemeente Pekela horen deze teksten als ze dinsdagochtend over de rode loper het gemeentehuis in Oude Pekela binnen lopen.
Het is een ludieke actie van ongeveer dertig mensen. Ze laten weten ongelukkig te zijn met de maatregel van de gemeente Pekela om de capaciteit van het asielzoekerscentrum in het dorp meer dan te halveren. Deze maatregel is genomen nadat er onrust ontstond rond het asielzoekerscentrum.

Raddraaiers

'We vinden deze maatregel niet passen bij wat er is gebeurd', zegt Maurits Langeler van de actiegroep 'Pekela, een prima plek voor iedereen?'. 'Crimineel gedrag moet worden aangepakt via het Nederlands rechtssysteem en door passende maatregelen. De maatregel die nu is genomen, is niet alleen gericht op de zogenaamde raddraaiers, maar op een grote groep inwoners van het azc', aldus de actiegroep.

Kleur aan bevolking

Langeler zegt trots te zijn op de mensen in het azc: 'Ze geven kleur aan de bevolking. Er zijn zoveel mensen op de vlucht. We mogen ze hier opvangen. Daar moeten we trots op zijn'.
De actie werd gadeslagen door onder meer Paul Röbbecke, initiatiefnemer van de burgerwacht in Oude Pekela. 'Beetje misplaatse actie om hier te gaan demonstreren', zegt hij, 'het gemeentebestuur heeft deze maatregel genomen voor de veiligheid van de Pekelder bevolking, en wie er wordt weggestuurd is in handen van het COA'.