Herindelingsprobleem: Wie krijgt landschap Middag-Humsterland?

Het duurt nog even voordat er een definitieve klap wordt gegeven op de beoogde gemeente Westerkwartier. Volgens planning zou deze maand het herindelingsontwerp worden vastgesteld.
De gemeente gaat bestaan uit de huidige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. De besluitvorming wordt uitgesteld omdat het onduidelijk is wat er met het landschap Middag-Humsterland gaat gebeuren.

Zuidhorn en Winsum

Middag-Humsterland ligt nu binnen de gemeentegrenzen van Winsum en Zuidhorn. Omdat Winsum en Zuidhorn niet met elkaar gaan herindelen is het de vraag wat er met Middag-Humsterland gaat gebeuren.

Volksraadpleging

Om dat te bepalen zal er een volksraadpleging worden gehouden. Inwoners van Winsum en Zuidhorn kunnen hun mening geven over de toekomst van Middag-Humsterland. Een volksraadpleging is juridisch gezien niet bindend, maar raadgevend. De uiteindelijke keuze zal dus door de overheid genomen worden.

Gemeentegrenzen

Als het duidelijk is welke kant Middag-Humsterland opgaat kan de definitieve gemeentegrens van het Westerkwartier getrokken worden. Naar verwachting wordt het herindelingsontwerp nu in januari vastgesteld.

'Geen volksopstand'

Ondanks het uitstellen van de besluitvorming zal volgens burgemeester Henk Kosmeijer van de gemeente Marum de beoogde herindelingsdatum van 1 januari 2019 niet in gevaar komen. 'Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan sowieso met elkaar verder. Dat zal geen enkel probleem opleveren. Als Middag-Humsterland niet bij het Westerkwartier komt zal er in Marum in elk geval geen volksopstand uitbreken.'

Lees ook: