Kamer wil brief en debat over stijging grondwater

Geoloog Peter van der Gaag
Geoloog Peter van der Gaag © RTV Noord
De Tweede Kamer eist meer informatie over de problemen met grondwater in Groningen bij aardbevingen. Aanleiding is de berichtgeving van RTV Noord hierover.
Onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag concludeert uit bodemonderzoek op meerdere plaatsen, dat stijgend grondwater tot toenemende problemen leidt in Groningen. Daarbij gaat het om lekkende mestkelders bij boeren, overlopende drinkwaterputten en kelders waarin water naar boven komt.
Op verzoek van D66-kamerlid Stientje van Veldhoven moet daar een debat over komen. Al dan tegelijk met de behandeling van andere onderwerpen op het gebied van de gaswinning in Groningen.
Daar blijft het niet bij. Voordat er over wordt gedebatteerd moet het kabinet op voorstel van D66 in een brief met een nadere reactie komen. Ook dat verzoek krijgt brede steun in de kamer.
'Dit een belangrijk onderwerp. Daarover moeten we de feiten boven tafel krijgen. Ik ontvang dus graag eerst een brief. Daarna gaan we bekijken wat we gaan doen,' aldus VVD-kamerlid André Bosman.
De SP en PvdA stelden eerder al vragen aan minister Henk Kamp van Economische Zaken over het stijgende grondwater in het aardbevingsgebied.

Lees ook: