Kamerleden willen alsnog geld voor Oost-Groningen

© Flickr / Risastla (creative commons)
Tweede Kamerleden van de PvdA vragen staatssecretaris Jetta Klijnsma alsnog miljoenen euro's beschikbaar te stellen voor de werkgelegenheid in Oost-Groningen. Dit ondanks dat het Akkoord van Westerlee is mislukt.
De Kamerleden John Kerstens en Tjeerd van Dekken vinden dat de medewerkers van Synergon en Wedeka niet de dupe mogen worden van het verschil van inzicht op bestuurlijk niveau.

Miljoenen mis

Het akkoord over de toekomst van de sociale werkplaatsen in Oost-Groningen, is stukgelopen. De gemeenten Stadskanaal en Veendam trokken de stekker uit het akkoord. Hierdoor dreigt het gebied miljoenen mis te lopen.
De vijf andere gemeenten willen toch een nieuwe poging doen om dit geld veilig te stellen.Of dat gaat gebeuren hangt van de provincie en met name van de staatssecretaris af.

Minder afhankelijk van SW's

De zeven gemeenten spraken anderhalf jaar geleden af voor meer reguliere banen in Oost-Groningen te zorgen. De werkgelegenheid in het gebied moet minder afhankelijk worden van de sociale werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka.
Hiervoor zou Oost-Groningen maximaal een bedrag van achttien miljoen euro krijgen, maar daarvoor moesten ze samen een plan maken. Omdat dat niet lukte, bleef hier twaalf miljoen van over. De Kamerleden vinden dat Oost-Groningen 'de destijds toegezegde gelden' moet krijgen.

Lees ook: