RTV Noord bezuinigt: Klouk, Teletekst en Twij Deuntjes verdwijnen

De bezuiniging bij RTV Noord leidt tot gedwongen ontslagen en versobering van het programma-aanbod. Dat staat in het reorganisatieplan van de omroep. Het personeel is woensdagmiddag geïnformeerd.

De regionale omroep voor Groningen krijgt volgend jaar ruim één miljoen euro minder subsidie van het Rijk. Dat is elf procent van de totale begroting.
In totaal verdwijnen zes banen (3,68 fte) bij ondersteunende diensten. Ook is er minder geld voor het inhuren van freelance-medewerkers.

Minder programma's

De bezuiniging leidt tot minder programma's op tv en radio. De omroep stopt met de populaire televisiequiz Klouk. Net als het radioprogramma Twij Deuntjes Veur Ain Cent. Ook de weekendprogrammering op Radio Noord zal soberder van opzet zijn.

Keuze voor de toekomst

NoordText, de teletekst-service van RTV Noord verdwijnt ook. De omroep concentreert zich op de online kanalen. 'Pijnlijk', zegt directeur Gijs Lensink, 'maar bezuinigingen van deze omvang kunnen we niet zonder vervelende ingrepen oplossen. We maken een keuze voor de toekomst.'
De omroep bezuinigt daarom niet op de nieuwsredactie. Er komt meer ruimte voor nieuwsverslaggeving. 'Het publiek verwacht steeds snellere berichtgeving van ons op steeds meer kanalen. De regionale journalistiek is de basis van ons bestaan. Dat vraagt eerder extra inzet van middelen', zo zegt hoofdredacteur Mischa van den Berg.

'Vet al van de botten'

Dat uitgangspunt heeft een prijs. Behalve de genoemde maatregelen is er geen geld meer voor incidentele programma's zoals De Nacht van Noord, Het leukste dorp van Groningen en onlangs nog de programmering rond DelfSail. Ook heeft de omroep geen budget meer voor specifieke programma's tijdens de feestdagen.
Het live volgen van grote nieuwsgebeurtenissen, zoals dreigende overstromingen, verkiezingen en aardbevingen, zal vaker via goedkopere online-kanalen worden gedaan. 'Beslist niet ideaal, maar nogmaals. Deze bezuinigingsslag gaat niet ongemerkt voorbij. Het vet was al van de botten', aldus directeur Lensink.

Zelf filmen

Verder wordt bezuinigd op de huisvesting, de technische kosten en wordt de bedrijfskantine gesloten. Eerder werden al twee van de drie radiostudio's afgestoten en werd besloten verslaggevers zelf te laten filmen.