Nobelprijswinnaar Feringa: 'Dit voelt als goud op de Olympische Spelen'

Hij was Breaking News op CNN en zorgde ervoor dat 'scheikunde' op een doodgewone woensdag in Nederland een van de meest besproken onderwerpen op Twitter is: Nobelprijswinnaar Ben Feringa.
Feringa is daarmee de tweede aan de Rijksuniversiteit Groningen werkende onderzoeker die de Nobelprijs wint. Frits Zernike ging hem voor. Hij won in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

'Prachtig toeven in Groningen'

'Onder professoren, maar ook onder studenten in Groningen is het prachtig toeven', zei hij woensdagmiddag in zijn speech tegen studenten en collega's. 'Ik ben ongelooflijk blij dat ik in Groningen gebleven ben.'

Hoe hoorde Feringa het nieuws?

'Toen ik gebeld werd om 10.45 uur was ik in gesprek over het onderzoeksproject en ik dacht: ik zit net in een mooie discussie over een spannend onderzoek', zegt Feringa over het moment dat hij telefoon kreeg.
Toen hij hoorde dat het iemand van de Nobelprijs was, zette hij zijn gesprekspartners toch maar even op de gang. De stemming veranderde van geïrriteerd naar blij. 'Ik moest het nog wel drie kwartier geheim houden. Terwijl de studenten nog gewoon op de gang stonden. Gelukkig heeft mijn secretaresse ze weggeleid. Het voelt als goud winnen op de Olympische Spelen.'

Lees ook: