Rechtbank weigert familie woningen terug te geven

© Jos Schuurman/FPS
Vijf familieleden die worden verdacht van grootschalige hennepteelt krijgen voorlopig geen beschikking over hun vier huizen en hun geld. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald.
Het gaat om twee huizen in Groningen, een in Grijpskerk en een woning in Appingedam.

Familie wilde spullen terug

De familie deed twee weken geleden een poging de in beslag genomen huizen, geld en spullen terug te krijgen. Die had de politie in beslag genomen bij een grootscheepse actie op 31 mei, waarbij werd getracht een drugsnetwerk op te rollen.
De advocaten van de familieleden voerden aan dat het beslag op de goederen nu wel erg lang duurt en dat het Openbaar Ministerie sinds mei met te weinig nieuwe onderzoeksresultaten is gekomen. 

Drugsgeld

Dat argument heeft de rechtbank verworpen. De familie heeft naar schatting van het OM in totaal ruim 2,5 ton aan inkomsten verdiend die niet op de legale administratie zijn terug te voeren. Ze hebben daarover bij de politie ook geen verklaring afgegeven. Volgens het OM gaat het om drugsgeld.
De rechtbank noemt het niet onwaarschijnlijk dat het OM dit vermeende illegaal verdiende geld terug wil, mocht de familie straks veroordeeld worden voor hennepteelt en witwassen.

Contanten vormen onderpand

De huizen, plus ruim 40.000 euro aan contant geld dat bij twee van de familieleden thuis is gevonden, vormen voor het OM dus een soort onderpand. 
De familieleden krijgen wel een aantal in beslag genomen laptops en telefoons terug. Een datum voor de strafzitting is nog niet bekend.