Zorgdier Kwiebus is oppepper voor kwetsbare Kevin

Contact met huisdieren is niet alleen fijn voor de baasjes zelf, ook mensen met een verstandelijke beperking of ouderen die geen dier meer kunnen verzorgen willen wel eens met een hond, kat of konijn spelen.
Daarom is de Stichting ZorgDier Nederland enkele jaren geleden begonnen met het 'uitlenen' van huisdieren. De dieren gaan, met hun baasjes, op bezoek bij verstandelijk beperkte mensen, ouderen of andere mensen die zorg nodig hebben. Volgens ZorgDier heeft huisdiercontact een therapeutisch effect: het verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking.

Kwiebus

In Groningen zijn op dit moment 14 mensen van de Stichting ZorgDier actief. Een van hen is Yvonne Meijboom uit Hoogezand. Samen met haar 5-jarige reu Kwiebus gaat zijn iedere week op bezoek bij Kevin.

Selectie

Vrijwilliger word je niet zomaar: zo'n 60 procent van de dieren en/of hun baasjes blijken niet geschikt voor het werk. En er gaat een training van twee en een halve dag aan vooraf voordat ze daadwerkelijk op stap gaan.

Op schoot

De 18-jarige Kevin woont in een instelling van De Zijlen in Sappemeer. Iedere week ziet hij uit naar het bezoek van Kwiebus en zijn baasje. Kwiebus zelf vindt het ook fijn: zodra hij voor de deur van Kevins' huis staat wil hij zo snel mogelijk naar binnen. Eenmaal binnen ligt hij al snel bij Kevin op schoot.

'Ontspannen en vrolijk'

Kevin knuffelt met Kwiebus, borstelt hem, laat hem kunstjes doen en gaat met wandelen. 'Het is een soort tweede vriend voor mij, een soort broertje', zegt hij. Yvonne Meijboom over het effect dat Kwiebus heeft op Kevin: 'We zien altijd een ontspannen, vrolijke Kevin die er lol in heeft.'

Uitbreiden

Stichting ZorgDier is op dit moment in Groningen alleen actief bij zorginstelling De Zijlen, maar zou graag in contact komen met andere zorgaanbieders die hun cliënten contact met huisdieren willen aanbieden.