Student gestopt met studie na fout Hanzehogeschool

Hanzestudent Tim Roelink begon dit jaar noodgedwongen aan een nieuwe studie. 'Omdat ik bij mijn vorige studie Bedrijfskunde niet genoeg studiepunten haalde, moest ik stoppen.' Maar dat bleek voor niets.
Omdat hij toch verder wilde studeren schreef Roelink zich in voor een nieuwe studie: Management Economie en Recht. Daar begon hij in september mee. Vorige week kreeg hij een onverwacht telefoontje van de Hanzehogeschool. 'Ik mocht terugkomen bij de studie Bedrijfskunde', vertelt Roelink.
Niet aan de wet gehouden
De Hanzehogeschool bleek zich niet aan de wet te hebben gehouden. Vorig schooljaar werden verschillende universiteiten en hogescholen op de vingers getikt, omdat zij studenten in het tweede jaar van de opleiding stuurden.
Deze studenten hadden in hun tweede jaar niet alle studiepunten uit het eerste jaar gehaald. En dat was een harde eis van de scholen om de rest van de studie te mogen afmaken.
Studenten uit het hele land kwamen hiertegen in protest bij de hoogste rechter voor het hoger onderwijs. Die kwam tot de conclusie dat de scholen en universiteiten leerlingen bij te weinig punten alleen in het eerste jaar naar huis mogen sturen.
Het zekere voor het onzekere
De Rijksuniversiteit Groningen nam het zekere voor het onzekere en veranderde na deze uitspraken de regels. 'Het collegejaar 2014/2015 is het laatste jaar dat studenten in het tweede jaar weggestuurd werden,' aldus Riepko Buikema.
De Hanzehogeschool deed dit echter niet. Zij pasten de regels pas aan, nadat minister Jet Bussemaker liet weten dat studenten niet langer in het tweede jaar van hun opleiding gestuurd mogen worden.
'Wij konden de studenten niet eerder inlichten, omdat op 9 september pas definitief duidelijk werd dat wij studenten niet langer in het tweede jaar weg mochten sturen', vertelt Ellen van Hegelsom van de Hanzehogeschool.
'Onbegrijpelijk'
Het Landelijke Studenten Rechtsbureau vindt dit onbegrijpelijk. 'De Hanzehogeschool had dit eerder kunnen weten. Door hun aanpak lopen de studenten studievertraging op en verhogen daarmee hun studieschuld', aldus voorzitter Gabriël van Rosmalen
Het rechtsbureau probeert studenten te helpen die vinden dat zij in hun tweede jaar onterecht zijn weggestuurd. 'Onze prioriteit ligt bij de studenten die hun studie weer willen oppakken, maar ook studenten die hier al eerder mee te maken kregen proberen wij te helpen.'
'Een hoop tijd en geld'
Roelink vindt het vervelend dat hij pas na de zomer werd ingelicht. 'Toen ik het telefoontje kreeg, was ik al begonnen en had ik de studieboeken van mijn nieuwe studie al gekocht. Ik blijf nu gewoon bij Management, Economie en Recht maar als ik het eerder had geweten was ik Bedrijfskunde blijven doen. Dat had mij een hoop tijd en geld gescheeld.'