'Babbelaar' vrijgesproken van stelen kostbare muntenverzameling

© Katherine Kerry/Flickr (Creative Commons)
De rechter vond dat er niet genoeg bewijs was dat een 28-jarige man uit 's-Heerensberg een kostbare muntencollectie in Groningen had gestolen. Wel werd de man veroordeeld voor het pinnen van geld met een gestolen pas.
Hij moet daarvoor twee maanden de cel in. Beveiligingscamera's legden de pintransactie op foto vast.

1200 euro

De pinpas werd met een babbeltruc ontfutseld. De babbelaar belde aan bij een bejaard echtpaar aan de Brinklaan in de Stad en deed zich voor als een medewerker van een waterleidingsmaatschappij.
Hij kreeg de vrouw des huizes zo ver dat ze haar pincode afstond en verdween vervolgens met de pinpas. Daar werd uiteindelijk 1200 euro mee opgenomen.

Muntencollectie

Met een bijna identieke babbelaarstruc werd ook een bejaarde Stadjer bedrogen. Een man deed zich voor als gemeentewerker en meldde dat er een gaslek was. Er dreigde expolosiegevaar.
Alle kostbaarheden moesten worden verzameld. De bewoner zette zijn muntenverzameling met een waarde van bijna vier ton klaar. Deze verzameling verdween samen met de 'medewerker'.

Onvoldoende bewijs

In beide zaken werd dezelfde werkwijze en babbeltrucs toegepast. Maar de rechtbank zag alleen voldoende bewijs voor het pinnen met een gestolen pas.
Deze 1200 euro moet hij terugbetalen. De man zit nu vast voor diefstallen die hij pleegde op andere plaatsen in Nederland.