Vlagtwedde vraagt Rijk vier ton extra voor betaling uitkeringen

© Stoch.XCHNG/Enzo Forciniti
De gemeente Vlagtwedde vraagt 400.000 euro extra van het Rijk om mensen in de bijstand hun uitkering te kunnen geven. De gemeente krijgt wel ieder jaar een budget voor de uitkeringen, maar moet toch telkens bijpassen.
Omdat Vlagtwedde er niet in slaagt om het aantal mensen in de bijstand structureel terug te dringen, gaat het al snel om zo'n half miljoen euro dat de gemeente zelf moet ophoesten.

Vangnet

De extra rijksbijdrage moet de pijn verzachten. Het gaat om de zogeheten vangnetregeling waarop een beroep wordt gedaan.
Vlagtwedde moet dan wel aannemelijk maken dat de gemeente genoeg heeft gedaan om uitkeringsgerechtigden aan een baan te helpen. Volgens wethouder Seine Lok is daarbij alles op alles gezet.

Lichte stijging uitkeringsgerechtigden

Het bedrag dat extra wordt gevraagd is dit jaar net zo hoog als vorig jaar. Dus ook het aantal bijstandsgerechtigden vermindert niet. Volgens Lok begeleidt de gemeente wel genoeg mensen naar werk, maar de instroom van nieuwe uitkeringsgerechtigden gaat net zo hard.
Het aantal mensen met een uitkering is zelfs licht gestegen. Lok zegt dat de gemeente daar weinig aan kan doen. 'Het werk moet er dan wel zijn. Werk is schaars in Oost- Groningen.

Accepteren

Lok voorziet dan ook dat er volgend jaar net zoveel extra geld wordt aangevraagd uit de vangnetregeling als nu.
'De economie trekt wel aan, maar in dit gebied merken we daar nog niet zo veel van. We hopen wel dat we de komende jaren meer mensen aan het werk kunnen helpen, maar we zitten in een moeilijke regio en we moeten accepteren dat we een bepaald aantal mensen in de bijstand zullen houden hier.'