Loppersum gaat extra vergaderen over herindeling

© RTV Noord
Er komt een extra raadsvergadering in Loppersum over de herindeling. Een aantal raadsfracties wil graag praten over de nieuwe situatie, nu Eemsmond niet met Loppersum, maar met drie andere gemeenten wil fuseren.
Van de zeven noordelijke gemeenten hebben Eemsmond, Bedum, De Marne en Winsum (BMWE) elkaar gevonden. Hierdoor blijven Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL) met elkaar over. Zij moeten dan ook kijken hoe ze verder willen.

Niet met z'n drieën

Eerder gaf burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum al aan dat ze zo'n kleinere DAL-gemeente, bestaande uit de drie, niet zien zitten. Hij wil dat ook de hele gemeente Eemsmond zich bij hen aansluit. Ook Delfzijl staat achter dit standpunt.

Nog een kans

De provincie heeft de gemeenten tot volgende week donderdag de tijd gegeven om nog aansluiting te vinden bij de andere BMWE-gemeenten. Zo kan er een grote gemeente ontstaan, bestaande uit alle noordelijke gemeenten. Alleen Appingedam is daar voorstander van.

Wanneer?

De raad gaat op dinsdagavond 11 oktober praten over de situatie en hoe de gemeenten verder moeten. Vooralsnog zijn er geen extra vergaderingen in Appingedam en Delfzijl gepland.