Begroting stad: meer investeringen, geen extra bezuinigingen

Geen nieuwe bezuinigingen en extra investeringen. De gemeente Groningen gaat komend jaar onder andere investeren in het Scheepsvaartmuseum en het Ebbingekwartier.
Onder het motto 'investeren en hervormen' gaat de stad volgend jaar 958 miljoen euro uitgeven.

'Ruimte voor extraatjes'
Vooral aan noodzakelijke uitgaven natuurlijk, zoals salarissen of wegenonderhoud, maar er is meer ruimte voor extraatjes.' De stad doet het goed en onderscheidt zich. Bovendien groeit de economie en draait de woningmarkt volop', aldus wethouder financiën Ton Schroor.

Vernieuwingen
Er kan 10 miljoen euro meer worden uitgetrokken voor stedelijke vernieuwing. Zo krijgt het Scheepvaartmuseum 2 miljoen voor een grondige vernieuwing. Ook 2 miljoen gaat naar cultuur in het Ebbingekwartier. Het Noord Nederlands Toneel en de dansers van Club Guy & Roni profiteren daarvan.

Het college van B & W zet ook in op meer zorg. Daarvoor komt in de komende vier jaar 13,7 miljoen extra beschikbaar, vooral te besteden aan de elf wijkteams. Volgens Schroor gaat dat ook geld opleveren, want de teams kunnen in veel gevallen voorkomen dat
patiënten naar de veel duurdere tweedelijns zorg moeten worden doorverwezen.

Tarieven blijven gelijk
Bij al die extra uitgaven voor nieuw beleid blijven de lasten voor de inwoners gelijk. Het totaal aan OZB, rioolbelasting en andere woonlasten blijft voor het eerst in vele jaren gelijk. Het gaat dermate veel beter met de financiën van de Stad dat Schroor ook kans ziet een aantal reservepotjes weer aan te vullen.

De vorming van een nieuw kabinet ziet de wethouder wel als een mogelijke bedreiging van het zonnige perspectief. 'Als een partij een miljard extra voor defensie wil, moet dat wel ergens vandaan komen, aldus de D'66-er.
Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws