'Het gaat een keer mis in het Westgat'

De kleine garnalenkotter van Johan Rispens wordt plotseling woest heen en weer geworpen. Golven van drie meter hoog slaan over het dek van de ZK18. 'Hou je vast, daar komt weer een mooie breker!', roept Rispens.
Verse garnalen
In het ruim liggen al een paar honderd kilo verse garnalen die in de vroege ochtend op het wad zijn gevangen, maar inmiddels is het vloed geworden en is het tijd om 'naar buiten' te gaan. De Noordzee op. Door het Westgat dus.

Op de windkracht zes vliegen aan stuurboord een zestal kitesurfers meters boven de golven. Een machtig schouwspel met als decor de westpunt van Schiermonnikoog en de vuurtoren waar de vuurtorenwachter precies in de gaten houdt welk schip zich waar bevindt.

Extreem alert
'Het is elke keer weer spannend en zorgen dat je extreem alert blijft als we hier langs varen,' zegt Rispens, terwijl hij zijn boot naar beneden stuurt en er een nieuwe muur van water voor hem opdoemt.

Voor vissers als Rispens en ook voor de pleziervaart wordt het al lastiger - en vooral ook gevaarlijker - om vanaf zee veilig de haven van Lauwersoog te bereiken, of - zoals nu - 'naar buiten' te komen.

Reden: het al verder dichtslibbende Westgat tussen Schiermonnikoog en Engelsmanplaat.

Kwestie van tijd
Met het naderende stormseizoen voor de deur waarschuwt garnalenvisser Johan Rispens dat het slechts een kwestie is van tijd voordat er slachtoffers zullen vallen in dit zeegat ten Oosten van Schier.

De vissers met als thuishaven Lauwersoog roepen steeds luider dat er gebaggerd moet worden. 'En dan gaat het maar om dit kleine stukje, een soort van drempel van enkele tientallen meters,' aldus Rispens.

Wachten op groen licht
Witte schuimkoppen lijken ondertussen van alle kanten tegelijkertijd op het bootje af te rollen. Van een regelmatige golfstructuur is totaal geen sprake meer.

Ondanks de herhaalde noodkreten van de vissers - en het aanbod om dat baggeren op eigen kosten te laten verrichten - is het wachten nog steeds op groen licht omdat het gaat om werkzaamheden binnen het werelderfgoed.

Bovendien is het onduidelijk of de baggerwerkzaamheden door natuurlijke stromingen niet binnen een mum van tijd weer tenietgedaan worden.

Lees ook:
- 'Westgat blijft een verraderlijke vaargeul'
- Zeiljacht in de problemen in Westgat
- Vissers: 'Wij baggeren het Westgat zelf wel'
- Analyse wijst uit dat uitbaggeren Westgat wel degelijk zin heeft
Meer over dit onderwerp:
SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws