15 of 50 jaar oud? 'Geen ID is geen alcohol of tabak mee'

© RTV Noord
Een vestiging van de Coop-supermarkt in de stad Groningen vraagt alle klanten, ongeacht leeftijd, om zich te legitimeren wanneer er (sterke) drank of sigaretten op de lopende band liggen.
Het gaat om de vestiging aan de Meeuwerderweg. De klanten worden met aanplakbiljetten op de nieuwe maatregel gewezen.

'IEDEREEN'

'Wij vragen voortaan IEDEREEN om zich te legitimeren. Van 18-100 jaar!! Geen i.d. is geen alcohol of tabak mee!', staat op het aanplakbiljet.

Boetes

Aanleiding zijn de hoge boetes die de vestiging heeft moeten betalen, nadat alcohol of sigaretten aan mensen onder de 18 jaar zijn verkocht.

Eigen maatregel?

Of het landelijk beleid is, is niet duidelijk. Het hoofdkantoor van de Coop is niet bereikbaar voor commentaar, en de vestiging aan de Meeuwerderweg wil geen commentaar geven.
Een Coop-vestiging in Bad Nieuweschans laat weten het op een andere manier te doen: 'Ik blijf gewoon bij twijfel vragen om legitimatie, zoals ik altijd al deed', zegt eigenaar Bert Stuut.

Verboden

Verkoop van alcohol en tabak aan klanten onder de achttien is verboden. Een overtreding kan de supermarkt een boete opleveren van maximaal 2700 euro, afhankelijk van de grootte van de betrokken winkel en het aantal eerdere overtredingen.
Eerder trof ook een Albert Heijn-vestiging in de Hoornsemeer-wijk dezelfde maatregel. Toch bleek dat die controle niet erg consequent werd uitgevoerd.