Loppersum is klaar met 'provinciale poppenkast'

© Suzanne Stoppels
Als het aan fractievoorzitter Lies Oldenhof van de PvdA-Loppersum ligt kan het huidige provinciebestuur, als het gaat om de herindelingen, beter maar meteen aftreden. Oldenhof baalt als een stekker dat juist het Provinciebestuur de herindelingsplannen tussen de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond heeft goedgekeurd.
Extra raadsvergadering

Samen met de andere Lopster fracties besprak Oldenhof dinsdagavond in een extra ingelaste raadsvergadering het fusieplan van buurgemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Tijdens de vergadering liet ze duidelijk weten niet tevreden te zijn over de gang van zaken en dat het vertrouwen in het Provinciebestuur op dit moment mijlen ver te zoeken is.

Provinciale poppenkast moet stoppen

De PvdA'er krijgt onder meer bijval van LoppersumVooruit. Raadslid Hans Warink is klaar met de provinciale poppenkast. 'We hebben een tijdje geleden een goed onderbouwd fusieplan naar buiten gebracht. Waarin staat waarom de gemeente Eemsmond met ons, Delfzijl en Appingedam moet fuseren. Als dat plan zonder fatsoenlijke onderbouwing zo van tafel wordt geveegd, ja dan ben ik er wel klaar mee.'
..wij moeten het uitzoeken?
'Ik snap werkelijk niet waarom de Provincie de fusie tussen Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond zomaar goedkeurt', zegt Oldenhof. 'Ik vind het heel gevaarlijk dat zo'n besluit in stukken wordt genomen. Dus omdat deze vier het nu ineens goed met elkaar kunnen vinden moeten wij het nu maar uitzoeken? Onacceptabel.'

Statement richting Provincie
En het 'zomaar uitzoeken', dat is iets wat de raadsleden van de gemeente Loppersum voor bedanken. Daarom hebben ze besloten een gezamenlijk statement op te stellen in de richting het Provinciebestuur.

'Wij laten ons niet uit elkaar drijven'
'Dat statement wordt de komende dagen opgesteld door de fractievoorzitters', legt Oldenhof uit. 'Eind deze maand wordt dat voorgelegd aan de overige raadsleden. Vinden ze die brief goed, dan sturen we dat op. Het signaal wat we daarmee willen afgeven is heel simpel: wij laten ons niet uit elkaar drijven op deze manier.'

Hoe zat het ook alweer?

Vorige maand lieten de BMWE-gemeenten weten heel graag samen verder te willen gaan. Dit viel niet goed bij de overige noordelijke gemeenten: Delfzijl, Appingedam en Loppersum, die heel andere fusieplannen op 't oog hadden zoals een samenvoeging met Eemsmond.

Vergaderen

Wat wel heel duidelijk is, is dat de gemeenten Winsum, De Marne, Bedum en Eemsmond aanstaande donderdag een klap kunnen geven op hun samensmelting. Hoe het dan met de overige gemeenten gaat is nog de vraag. Daar kwam in ieder geval dinsdagavond geen antwoord op.
Lees ook het Twitterverslag van verslaggever Suzanne Stoppels over de ingelaste raadsvergadering in Loppersum: