Is de horrorclown één grote grap?

Bassie, een clown uit het boekje.
Bassie, een clown uit het boekje. © ANP/Remko de Waal
Op social media zingen ze rond: berichten over kwaaie clowns. Ook in Groningen zou de horrorclown gesignaleerd zijn. Bewijs is er alleen niet. Is het een hoax of niet?
Stadsblog
en de website Groningsnieuws.nl meldden woensdagmiddag dat er een horrorclown actief is in Lewenborg en Beijum. Ook op Facebook gonst dit bericht, maar niemand heeft de clown daadwerkelijk gezien. Iedereen heeft het van horen en zeggen.

Waar blijven de clownberichten?

De berichten in de media en op Facebook verdwijnen echter ook weer. Alleen Sikkom houdt stand. In een persbericht klaagt de eenheid Oost-Nederland van de politie over 'loser-clowns' die aangepakt moeten worden door opvoeders, scholen en vrienden.

Wat weet de politie?

Volgens de politie Noord-Nederland is er geen enkele melding binnengekomen van een horrorclown die mensen de stuipen op het lijf jaagt. Het fenomeen waaide over vanuit Australië en Amerika, waar clowns de afgelopen tijd op straat voorbijgangers lieten schrikken.
Begin deze week was dit ook het geval in Almere en Oss, waarna online allerlei horrorclows de revue passeerden. Alleen in Almere en Oss werd de clown daadwerkelijk bij de politie gemeld.

De clown als clown

De definitie van een clown is volgens Wikipedia een 'komische, doorgaans geschminkte artiest'. Vandaar een overzicht van de clown, zoals de clown is bedoeld:
1. Clown Bassie:

2. Pipo de Clown:


3. Oleg Popov:


4. Clown Flappie:


5. Pipo Yo-hoo (Pipo in een nieuw jasje):