Verslaafde oplichter maakt 400 slachtoffers via internet

Het is het grootste politie-onderzoek sinds de opkomst van cybercrime in Noord-Nederland. Een 35-jarige man uit Leeuwarden heeft honderden bedrijven en particulieren opgelicht via internet en social media.
In onze provincie gaat het tot nu toe om 22 slachtoffers. De verdachte zit vast op verdenking van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk. Zijn voorarrest is inmiddels met 90 dagen verlengd.

De verdachte gaat geraffineerd te werk

De verdachte laat zich door ondernemers inhuren als websitebouwer. Het gaat om websites met een webshop. Door het installeren van speciale software, een soort achterdeurtje, onderschept hij de inloggegevens en wachtwoorden van klanten. Die gegevens gebruikt hij vervolgens weer om in te breken in mail- en social media accounts van zijn slachtoffers.
'Wat vooral opvalt is de omvang en de geraffineerde werkwijze van de verdachte', aldus teamchef Annemarie Broersma van de politie. 'Dat is echt uniek voor Noord-Nederland.'

Hij kruipt in de huid van z'n slachtoffer

De inloggegevens worden op verschillende manieren misbruikt. Hij doet niet alleen aankopen bij internetwinkels, maar gebruikt bijvoorbeeld ook gestolen identiteitsgegevens om zich te legitimeren op goksites. En hij neemt de identiteit van zijn slachtoffers over op de social media. Zo overtuigt hij vrienden en familieleden op slinkse wijze om geld over te maken. Het geld laat hij vervolgens op anonieme creditcards storten.

Ik heb geen moment getwijfeld

Eén van de slachtoffers is de 42-jarige Ria Harder. Ze wordt door de verdachte opgelicht via Facebook. 'Ik kreeg 's avonds een berichtje van een goede vriendin. Ze had iets geboekt, maar haar pinpas werkte niet. Of ik even 275 euro kon voorschieten. Ik zou het de volgende dag terug krijgen. Achteraf natuurlijk hartstikke stom want ik had haar eerst even moeten bellen. Ik heb gewoon uit vertrouwen gehandeld.'

Want ik heb drank en drugs

Volgens de politie heeft de verdachte met zijn praktijken ten minste honderdduizend euro buitgemaakt. Een deel van het geld gaat op aan drank en drugs. De rest wordt vergokt. 'Hij heeft landelijk ten minste 400 slachtoffers gemaakt. En dan hebben we het alleen nog maar over de aangiftes die we op basis van ons systeem aan de verdachte kunnen koppelen', aldus Annemarie Broersma.

Zorg voor sterke wachtwoorden

De politie heeft gedupeerde bedrijven in Noord-Nederland actief benaderd met het verzoek om hun webshop te laten controleren op verdachte software. 'Het advies is om alleen met gerenommeerde websitebouwers in zee te gaan. En voor particulieren: 'Zorg voor sterke wachtwoorden en wijzig ze regelmatig.'
De verdachte staat 18 oktober voor het eerst terecht. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Op identiteitsfraude en oplichting staat een maximale gevangenisstraf van acht jaar.