Barkeepster Anita: 'Dit doe ik al vanaf mijn vierde, ik weet niet anders'

Het is feest bij café Bar Players in de stad Groningen. De kroeg in de Poelestraat bestaat vandaag op de kop af dertig jaar en dat wordt gevierd. Eigenaresse Anita Makken viert het jubileum de hele maand oktober: want wie jarig is...trakteert!
Met veel plezier achter de toog

Aan de muur hangen honderden foto's van bekende zangers als Frans Bauer, Django Wagner en Corrie Konings. Op de bar staan kaarsjes en de Nederlandstalige muziek schalt uit de boxen. Achter de tap staat Anita, 'al dertig jaar met veel plezier' zoals ze zelf zegt.

Ouwehoeren aan de bar

Dit is feestcafé Bar Players waar naast studenten, ook Stadjers naar toe gaan om te stappen, de muziek of gewoon een gezellige avond ouwehoeren aan de bar. 'En zo wil ik het precies', lacht Anita Makken, 'Jong of oud. Arm of rijk. Iedereen is hier welkom. Dat is het gedachtegoed van mijn ouders die voor mij deze kroeg hadden en dat draag ik ook uit. Dat vind ik belangrijk.'

Het zit in d'r genen

Makken staat al dertig jaar achter de bar in de Poelestraat, de prominente uitgaansstraat in de binnenstad waar regelmatig kroegen opkomen en verdwijnen. 'Daarvoor werkte ik in de andere kroeg van mijn ouders, het zit in mijn genen. Ik doe dat al vanaf mijn vierde, ik weet niet beter', zegt ze.
Anita nam begin jaren negentig de kroeg over van vader en moeder Makken. Eerst samen met haar zus en later alleen.

'Schoenmaker blijf bij je leest'

Hoe het kan dat haar kroeg al drie decennia zonder al te veel problemen blijft bestaan weet ze zelf ook niet. Makken: 'Ik draai hier eigenlijk alleen Nederlandstalige muziek. Ja af en toe ook wel een andere genre hoor en ik doe gewoon wat ik goed kan. Hoe gaat gezegde ook weer? Schoenmaker blijf bij je leest! Dat is echt zo.'

Dropje

Naast de Nederlandstalige hits staat het café ook bekend om 'het dropje'. Een likeurtje dat door de moeder van Anita nog altijd zelf wordt gemaakt volgens een geheim recept. 'En daar wil ik verder niets over kwijt', lacht Makken.

Elke vrijdagavond is het extra feest

Het zesde lustrum van Bar Players wordt deze maand met veel Nederlandstalige artiesten gevierd. Op zondagmiddag 30 oktober eindigt de viering met de regionale voorronde voor de 'Koos Alberts Awards'. 'En dan ga ik op vakantie, want dat heb ik dan ook wel verdiend.'
Naast veel artiesten zijn ook de voetballers van FC Groningen al jaren graag geziene gasten in de kroeg. Dat mondde na de gewonnen bekerfinale van FC Groningen in 2015 nog uit in dit volksfeest, voor de voordeur van Bar Players: