'Middelstum ziet niks in huwelijk met DAL-gemeente'

© RTV Noord
Als het aan de Middelstumers ligt, hoort het dorp in de gemeente Loppersum na de herindeling niet bij Appingedam en Delfzijl (de eventuele DAL-gemeente), maar bij het Hoogeland. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden onder de inwoners.
Die is sinds woensdagavond ruim 75 keer ingevuld. Bijna iedere deelnemer wijst de keuze voor de DAL-gemeente af. Ruim 90 procent van de inwoners die de lijst heeft ingevuld, wil graag dat Middelstum zich via een referendum uitspreekt.

Aansluiten bij BMWE

Als dat referendum er komt, kiest bijna iedereen voor aansluiting bij de eventuele nieuwe Hoogeland-gemeente, die zoals het nu lijkt uit Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (BMWE) gaat bestaan.

Ten westen van N46

Reden is volgens de makers van de enquête dat Middelstumers meer gericht zijn op de omliggende dorpen Uithuizen, Winsum en Bedum, dan op Appingedam en Delfzijl. Ook ligt het dorp als enige in de gemeente Loppersum ten westen van de Eemshavenweg (N46).
Daarnaast hoort Middelstum historisch gezien ook bij het gebied dat van oudsher Hoogeland heet.

Wordt vervolgd..

Of de DAL-gemeente er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Het zou zelfs nog kunnen dat de gemeente Loppersum zelfstandig blijft, of tóch bij de BMWE-gemeenten aansluit. Donderdagavond vergaderen de BMWE-gemeenten over de herindeling.
De enquête kan hier ingevuld worden.