Ook raad Winsum wil volksraadpleging Middag-Humsterland

© RTV Noord
Nadat eerder deze week de gemeenteraad van Zuidhorn akkoord ging met een volksraadpleging in Middag-Humsterland, is donderdagavond ook de raad van Winsum akkoord gegaan.
De inwoners van het gebied krijgen de mogelijkheid zich uit te spreken of ze na de gemeentelijke herindeling in de gemeente Westerkwartier of gemeente Hoogeland willen wonen.

Ligging in twee gemeenten

Het Middag-Humsterland ligt nu in de gemeenten Winsum en Zuidhorn. De dorpen Garnwerd, Ezinge en Feerwerd liggen in Winsum. In het Zuidhorner deel liggen Oldehove, Niehove, Saaksum en Den Ham.
Na de herindeling gaat Winsum op in de gemeente Hoogeland, Zuidhorn wordt onderdeel van de gemeente Westerkwartier.

Twee vragen beantwoorden

In de volksraadpleging moeten de inwoners twee vragen beantwoorden.
De eerste is: vindt u dat het Middag-Humsterland in één gemeente moet liggen? De tweede vraag luidt: als u de eerste vraag met nee heeft beantwoord, in welke gemeente moet dan uw dorp liggen?

Online of per brief stemmen

Alle inwoners van 18 jaar en ouder mogen aan de volksraadpleging meedoen. Ze krijgen daarover binnenkort een brief in de bus. De inwoners kunnen online stemmen of per brief.
De uitslag van de raadpleging is niet bindend; de gemeenteraden van Winsum en Zuidhorn nemen uiteindelijk een beslissing.
De volksraadpleging wordt gehouden tussen 20 oktober en 6 november.

Lees ook: