Hoogleraren vinden dat positie Hans Alders moet worden herzien

Hans Alders
Hans Alders © RTV Noord
De positie van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders moet worden herzien. Dat vinden drie hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Het gaat om Herman Bröring, hoogleraar Bestuursrecht, Kars de Graaf, hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid en Fokko Oldenhuis, hoogleraar Privaatrecht.
Zij baseren zich daarbij op een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Die heeft in de zaak van de paardenhouder Sybrand Nijhoff bepaald dat niet alleen de NAM verantwoordelijk is voor schade door gaswinning. Dat geldt ook voor Energiebeheer Nederland (EBN).

Maatschap Groningen

Die organisatie vormt samen met de NAM de Maatschap Groningen. Daar is de gaswinning in ondergebracht. EBN vertegenwoordigt daarin de staat, wordt geconcludeerd.
De hoogleraren wijzen erop dat Alders een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken is. 'Nu door deze uitspraak de staat dichter in beeld komt bij de aansprakelijkheid voor schade, verandert zijn positie. Die moet herzien worden', vindt hoogleraar privaatrecht Fokko Oldenhuis.

Meer bevoegdheden

De Tweede Kamer heeft recent nog een motie aangenomen, die moet zorgen dat Alders meer bevoegdheden krijgt. De hoogleraren doen een dringend beroep op het parlement om een pas op de plaats te maken. Dat deden ze donderdagavond tijdens een bijeenkomst van de RUG in Middelstum over de juridische aspecten van de gaswinning.
Wat hoogleraar Oldenhuis en zijn collega's betreft, komt er 'een commissie van wijze mensen' die zich hierover gaat buigen. 'Als je naar alle organisaties kijkt die zich met de schade-afwikkeling bezighouden, dan lijkt het wel op een marktkraam. Het is een kluwen van bevoegdheden. Dat moet snel worden ontrafeld', betoogt Oldenhuis.

Twee partijen

Volgens hem is de uitspraak van de rechter ook gunstig voor gedupeerden. 'Er kunnen nu twee partijen aansprakelijk gesteld worden. Dat maakt de kans van slagen alleen maar groter.'