Meer treinen van en naar Groningen in de spits

© Jaap Elevelt/Groningen in Beeld
De NS zet vanaf mei volgend jaar extra treinen in op het traject Groningen - Assen. Tijdens de spits rijden er voortaan zes treinen per uur.
Nu zijn dat er nog vier. De NS maakte vrijdag de nieuwe
bekend. Die gaat vanaf 11 december in.
Vanaf 1 mei gaan er in de ochtend- en avondspits vier in plaats van twee sprinters per uur tussen Groningen en Assen in beide richtingen. Samen met de Intercity's rijden er dan tussen beide stations zes treinen per uur.

Beter overstappen

Daarnaast komen de Intercity's eerder uit Zwolle aan en kunnen later vertrekken naar Zwolle. Hierdoor worden de overstappen ruimer en beter haalbaar.

Sneller naar de Randstad

Een andere wijziging is dat reizigers die vanuit Groningen naar de Randstad reizen, tot zes minuten tijdwinst pakken.
Die winst wordt behaald met de Hanzelijn richting Den Haag en Schiphol.

Geen aansluiting naar Twente

Wie vanuit Groningen via Zwolle naar Enschede reist, heeft wel vertraging. De sprinter Zwolle-Enschede vertrekt tijdelijk eerder. Hierdoor is er geen aansluiting tussen de Intercity Groningen-Zwolle en de Sprinter Zwolle-Enschede (in zuidelijke richting).
In de zomer van 2017 zal de infrastructuur aan de oostzijde van Zwolle worden opgeleverd waardoor de aansluiting weer kan worden hersteld. Reizigers tussen Groningen en Twente reizen tot die tijd met de Sprinter Groningen-Zwolle.

Meer treinen en reizigers
Met de nieuwe dienstregeling hoopt de NS de verwachte groei van reizigers aan te kunnen.
Zo rekent de NS volgend jaar op 2% meer treinreizigers, wat circa 20.000 extra reizen met de trein per dag zijn. Er gaan ongeveer 150 treinen per dag meer rijden dan in 2016.