De Noord 9 van zaterdag 15 oktober

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Jan Henk de Groot - Bonney

Eerste single van het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot genaamd 'Keunenk van Westerdaipstedale', dat in oktober 2016 verschijnt. Zijn eerste Groningstalige album 'Weerom' (2013) wordt bekroond met de DvhN Streektaalprijs 2013. De jury prijst De Groot om zijn "gevarieerde optimistische liedjes met diepgang". Op tweede Pinksterdag 2014 krijgt Jan Henk uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. De nieuwe single 'Bonney' is een eerbetoon aan zijn vriend Bonney Brattinga in wiens huis De Groot zijn nieuwe cd mocht opnemen. Beluister 'Bonney' op YouTube.

2. Edwin Jongedijk - Oh Julia

Met 'Oh Julia' scoort Edwin zijn eerste solohit in de Noord 9 van dit jaar. Met de Troebadoers stond hij al genoteerd, maar solo nog niet. 'Oh Julia' komt van zijn nieuwste Groningstalige album 'Holt & stoal' dat vorig weekend is verschenen. Op het album staan tien Groningstalige liedjes. Het zijn allemaal vertalingen van songs die Edwin zelf mooi vindt en die hij graag aan anderen wil laten horen: liedjes van oa. Kris Kristofferson, Steve Earl en Fred Eaglesmith. Weemoed loopt als een rode draad door de liedjes, het kenmerkt volgens Edwin zijn stijl. Na 'As ik de kaans zol kriegen' uit mei 2011 en 'Mörn is t weer licht' uit november 2013 is 'Holt & stoal' Edwins derde solo-album. Naast collega Troebadoers Jan Henk de Groot en Alex Vissering doen ook andere bekende Groninger muzikanten mee op het album: oa. Martin Korthuis, Harry Niehof, Arjan van der Linde en Marlene Bakker leveren een bijdrage. Ga naar de Facebook-pagina van Edwin Jongedijk.

3. Fries Wolma - Noakend in de regen

De naam van Fries Wolma is tegenwoordig verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Vorig jaar zomer scoort hij solo een #1-hit in Groningen met 'Zummertied'. 'Noakend in de regen' is zijn nieuwste single! Beluister 'Noakend in de regen' op Youtube.

4. Lars Koehoorn - Help me out

Lars Koehoorn komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt de Noord 19. In 2015 is hij met verschillende liedjes te vinden in de Noord 9, oa. met 'We could have it all' (#7) en 'Lily of the Nile' (#4) en 'Freedom' (#3). Eerder dit jaar scoort Lars zijn eerste #1-hit in Groningen met 'Still waters run deep'.

5. Harry Niehof - Rimpeling

In het voorjaar is van Harry Niehof een nieuw album verschenen: 'Café op Driefklaai'. Het is ook de naam van de theatertour waarmee Niehof sinds maart langs theaters trekt. In die voorstelling speelt het café van Harry's vader, waar de zanger groot werd, een belangrijke rol. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij vijf Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. En zijn zesde solo-album is dus recent verschenen. Bezoek de website van Harry Niehof.

6. Yentl-Maxime - I'll find my way

Yentl-Maxime Haveman is een singer/songwriter uit Groningen. Zaterdag is een bijzondere dag voor haar. Ten eerste omdat ze voor het eerst in de Noord 9 staat, maar ook omdat ze dan een masterclass krijgt van zangeres Berget Lewis. De zangeres riep via Facebook talenten op zich te melden: Berget Lewis wil lokale talenten laten optreden in het voorprogramma van haar aanstaande theatertour. De plek in Bergets voorprogramma is nog niet zeker, de notering in de Noord 9 heeft Yentl-Maxime in ieder geval te pakken! Beluister het liedje van Yentl-Maxime op YouTube.

7. Wat Aans! - Trilploat

Vorig jaar zomer staan de Hoogezandster rappers 10 weken in de in de lijst met 'Proat toch Grunnegs met mie', de Groningstalige versie van het liedje 'Parijs' van Kenny B. Nu maken Rik Baptist en Teun Heuvel met 'Trilploat' een ode aan Groningen. Bij de release van het liedje schrijven de mannen: "Groningen is meer dan een aardbevingsgebied en Groningen is ook meer dan enkel ellende. Keetpop en Wat Aans! willen zich afzetten tegen de stereotypering van Groningers en vinden dat Groningen ook op positieve manieren in beweging is. Uiteindelijk moeten we toch met elkaar de schouders er onder zetten en er het beste van maken in onze prachtige provincie." De clip van 'Trilploat' wordt flink bekeken op YouTube, zeker ook nadat GeenStijl er een artikel aan heeft gewijd. Bekijk de clip van 'Trilploat' op Youtube.

8. Martin Groenwold - O lieve heer

Martin Groenewold is een zanger uit Sauwerd. In 2005 verschijnt zijn debuutalbum 'Dingen te doen'. Na 'Zoiets moet het zijn' (2008) en 'Pantoffelheld op oorlogspad' (2011) is 'Luxeproblemen' zijn vierde album. Het is dit voorjaar gepresenteerd in bioscoop Pathé in Groningen. Martin zijn Nederpop-sound is mede te danken aan producer Bert Hermelink, die in de jaren '80 toetsenist is bij Toontje Lager. Na 'Voor wie dat geloven wil' is 'O lieve heer' Martins derde notering in de Noord 9: in de zomer van 2014 staat Martin Groenewold in de lijst met 'Alleen maar winnaars'. Hierop zingen ook Henk Westbroek, Henk Temming en Peter Groot Kormelink mee. Bezoek de website van Martin Groenewold.

9. Alex Julius - Barricaded hearts

Alex Julius is het pseudoniem van Alex Luttjeboer (1966) uit Scheemda. Hij is al sinds het eind van de jaren '70 actief in de muziek. Hij speelt in bands als Speedo, Wild Bunch en sinds de eeuwwisseling speelt hij met AA and The Doctors en sinds 2008 in The Chaplains. In april 2014 bracht hij solo onder de naam Alex Julius zijn eerste single uit, getiteld 'Sunshine', waarmee hij de eerste plaats in de Noord 9 bereikte. 'Barricaded hearts' is inmiddels zijn vierde solo single in de Noord 9. Beluister 'Barricaded hearts' op Youtube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.