Groene glazenmaker, Grauwe Kiekendief of wordt het de Paarse Morgenster?

Groene Glazenmaker, Grauwe Kiekendief of wordt het toch de Paarse Morgenster? De verkiezing van de Soort van Groningen nadert zijn climax.
De afgelopen weken mocht gekozen worden uit tien genomineerde planten- en dierensoorten, die in onze provincie een rol spelen. Uiteindelijk kregen drie de meeste stemmen.
Hier zijn ze nog even voor u op een rij:
Groene glazenmaker
De groene glazenmaker is een zeldzame libellensoort, waarvan populaties voorkomen in Groningen, Friesland en de kop van Overijssel en andere laagveengebieden in Nederland.
De libellen worden meestal 's middags actief, en vliegen van eind juni tot eind september. De borst is geheel groen, het achterlijf heeft allerlei vlekken. De volwassen groene glazenmaker is vrij groot: 6,5 tot 7,5 centimeter lang.

Paarse morgenster
De paarse morgenster heeft nogal wat alternatieve benamingen: boksbaard, haverwortel, armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant en keukenmeiden verdriet. Hij vindt zijn oorsprong rondom de Middellandse Zee, maar komt nu vaak voor in Nederland en België.
De tweejarige plant wordt tot 1,2 meter hoog, met licht behaarde of kale stengels en grasachtige bladeren. Die bladeren kunnen in salades worden verwerkt.

Grauwe Kiekendief
Bij deze roofvogel wordt het vrouwtje zo'n 45 centimeter lang en het mannetje 38. Het mannetje is grijs met een gestreepte onderkant, het vrouwtje is bruin. De grauwe kiekendief komt bijna in heel Europa voor, maar verreweg de meesten worden gespot in Rusland, Frankrijk en Spanje. In Nederland zijn er maar enkele tientallen broedparen.
De broedvogel kreeg een opleving bij de drooglegging van het Lauwersmeer in 1969: toen werden enkele broedparen waargenomen. Van de 45 paar die in 2000 in ons land broedde, zat 69 procent Oost-Groningen. In Nederland is de grauwe kiekendief een ernstig bedreigde diersoort.

Basisscholen kiezen de winnaar
Basisscholen gaan in samenwerking met een natuurorganisatie een presentatie maken van de drie verschillende soorten.Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De verkiezing is bedoeld om de Groningse natuur en de verschillende dier- en plantensoorten onder de aandacht te brengen.
Meer over de verkiezing en het stemmen vind je op de website van provincie Groningen.
Lees ook: Wat is hét dier of dé plant van Groningen?
Lees ook: Wat is hét dier of dé plant van Groningen?
Foto's: Wikipedia creative commons