TNO: 'Aardbevingen hebben geen gevolgen voor grondwater'

De aardbevingen in Groningen hebben geen invloed op de grondwaterstand. Dat concludeert onderzoeksinstituut TNO.
Recent sloeg onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag alarm. Volgens hem
als gevolg van de aardbevingen. Hij heeft op meerdere plaatsen bodemonderzoek gedaan. Ook nemen volgens hem problemen toe met onderlopende mestkelders en water dat in putten en kelders omhoog komt.

Effecten

Voor TNO is dat aanleiding voor nader onderzoek. Zo zijn de gegevens van een aantal peilstations bij Huizinge bekeken. Ook is gekeken naar het effect van twee zwaardere bevingen bij Garrelsweer en Hoeksmeer.
Op grond daarvan wordt door TNO geconcludeerd dat in Groningen nog geen sprake is van invloed van aardbevingen op het grondwater. Toch wordt het ook niet helemaal uitgesloten.

Wel een relatie

'Theoretisch kunnen aardbevingen met magnitudes zoals in Groningen leiden tot een lichte verhoging van de grondwaterdruk gedurende enkele seconden. Op de veel langere tijdschaal is er uiteraard wel een relatie tussen gaswinning en grondwater,' aldus de onderzoekers van TNO.
Van der Gaag is verbaasd over de uitkomst van het onderzoek van TNO. 'Het lijkt er op dat TNO de opdracht heeft gekregen om op korte termijn tegenwicht te bieden aan mijn onderzoeken,' reageert hij.

Kleine steekproef

Erg veel waarde hecht hij niet aan het TNO-onderzoek. Zo wijst hij er op dat het om een heel kleine steekproef gaat. Ook is niet gekeken naar plekken die wat verder verwijderd zijn van het epicentrum van de bevingen.
Van der Gaag vindt het nu helemáál tijd worden voor onafhankelijk onderzoek naar de grondwaterstand. 'Daar heeft de Groningse bevolking recht op.'
Hij zegt verder later deze week 'met meer bewijzen' te komen dat er wel degelijk iets aan de hand is met het grondwater in Groningen.