Drie dingen die dit jaar anders zijn aan de Zuidlaardermarkt

Nog een paar uur en dan begint ie: de 816e Zuidlaardermarkt. Vanaf zes uur 's ochtends start Europa's paarden- en warenmarkt, tijdens het vertrekken van de laatste bezoekers van de Zuidlaardernacht.
Dit jaar zijn er drie dingen anders dan in voorgaande jaren. Handig om te weten als je dinsdag de Zuidlaardermarkt als een van de 100.000 verwachte bezoekers, wil aandoen.

1. De paardenmarkt is verder van de kermis

Voor het welzijn van de dieren, heeft de paardenmarkt dit jaar een andere locatie. Dit jaar vindt je de dieren op de brink tussen de Zuiderstraat en 't Achterom. Het wordt een omheind terrein, zodat de dieren meer rust krijgen. 'Door de paarden een stap te verplaatsen, gaat hun welzijn met een sprong vooruit', zegt burgemeester Marcel Thijsen van gemeente Tynaarlo daarover.
De nieuwe locatie is verder verwijderd van de kermis. Ook komt er een geluidsscherm tussen de markt en de kermis, zodat de paarden minder last hebben van het geluid en licht van de kermis. De marktmeester van de Zuidlaardermarkt is fan van de vernieuwing: 'Het geeft mij een rustiger gevoel.'

2. Zuidlaardermarkt gaat nu zelf filmen tegen misstanden

Agressieve optredens van paardenhandelaren hebben ervoor gezorgd dat de Dierenbescherming stopt met het filmen van misstanden op paardenmarkten zoals de Zuidlaardermarkt (en de Rodermarkt).
'Onze mensen worden geslagen, bespuugd of er wordt geprobeerd met paarden op hen in te rijden', zei Pieko Fiegen van de Dierenbescherming begin september. De agressiviteit kan ermee te maken hebben dat de organisatie de beelden sinds begin 2016 online zette.
Maar dat betekent niet dat de handelaren nu vrijuit gaan bij wangedrag. De organisatie hangt nu zelf camera's op om misstanden bij de paardenhandel te voorkomen. De gemeente heeft duidelijke regels opgesteld, een externe partij controleert het laden en lossen van de dieren en met een speciale vordering kunnen handelaren makkelijker van het terrein worden verwijderd.

3. Er is een nieuwe landbouwshow

Het verschuiven van de paardenmarkt zorgt ervoor dat er ruimte is voor een nieuw onderdeel op de Zuidlaardermarkt. Tussen de Marktstraat en de Brink Zuidzijde presenteren dealers nieuwe (en wellicht ook klassieke) tractoren en landbouwmachines. Onder het motto 'van één tot honderden paardenkrachten', etaleren negen dealers uit Groningen en Drenthe er hun landbouwgeweld.
De landbouwshow begint om 8 uur en eindigt om 17 uur, en is volgens de organisatie een mooie opvolger van de traditionele landbouwbeurs die in 2006 voor het laatst werd gehouden in de Prins Bernhardhoeve.