Instellingen

Waar wonen de meeste scheefwoners in onze provincie?

© Jos Schuurman/Google Streetview / Fotobewerking RTV Noord
Bijna twintig procent van de inwoners van de gemeente Stadskanaal woont in een te dure sociale huurwoning. Deze mensen hebben een relatief laag inkomen en betalen relatief veel huur.
Dat blijkt uit cijfers van de Lokale Monitor Wonen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Woonbond en branchevereniging Aedes. Het rapport brengt het aantal scheefwoners in de provincie in kaart.

Dure en goedkope scheefwoners

Het rapport onderscheidt twee groepen: goedkope scheefwoners en dure scheefwoners. Dure scheefwoners hebben een te laag inkomen voor de huuwoning waarin ze wonen. Goedkope scheefwoners wonen in een relatief goedkope huurwoning, maar hebben een relatief hoog inkomen. Toch stromen ze niet door te naar een koopwoning of huurwoning in de particuliere sector.
Door goedkope scheefwoners komen er te weinig goedkope sociale huurwoningen vrij voor mensen die het nodig hebben. Daardoor raakt de woningmarkt op slot.

Veel goedkoop wonenden in Appingedam

In de politiek wordt scheefwonen gezien als probleem waar vooral steden mee te maken hebben, maar in onze provincie speelt het ook op het platteland. In Appingedam wonen relatief de meeste mensen in een te goedkoop huis. Bijna twaalf procent verdient te veel voor zijn of haar sociale huurwoning.
Wil je weten hoeveel scheefwoners er in jouw gemeente wonen? Bekijk de kaart en de tabel in dit artikel.