Echtpaar moet zo'n drie ton aan verduisterd geld terugbetalen

Een 51-jarige financieel adviseur uit Haren en zijn 52-jarige vrouw moeten samen 286.000 euro aan illegaal verkregen inkomsten aan de Staat terugbetalen voor het plukken van hun hoogbejaarde buurvrouw. Voor de man komt daar nog een bedrag van ruim 6000 euro bovenop.

Dat is de uiteindelijke uitspraak van de rechtbank in Groningen in de zaak tegen het echtpaar. De man en vrouw werden in maart veroordeeld tot 22 maanden cel wegens het leegroven van de bankrekening van de bejaarde, vermogende dame. 

Overgesluisd
De vrouw overleed vorig jaar op 97-jarige leeftijd in armoede. De adviseur had zijn diensten aangeboden en geld van de vrouw overgesluisd naar zijn eigen rekening en die van zijn echtgenote. Samen hebben ze de wilsonbekwame buurvrouw 286.000 euro afhandig gemaakt. De zaak kwam aan het licht doordat bezorgde buren bij de wijkagent aan de bel trokken.

Het echtpaar ontkende en kreeg nog de kans aan te tonen dat het geld op een legale manier was verworven. Dat is niet gelukt, oordeelt de rechtbank. Het gaat dus om criminele verdiensten die de twee nu in de staatskas moeten storten.

Stichting
Ook een stichting voor autistische kinderen en een familie uit Gees werden volgens het Openbaar Ministerie benadeeld door het boekhouderskantoor van de Harener. Het OM eiste daarom in totaal zo'n 800.000 euro aan verduisterd geld van het echtpaar. 

De rechtbank stelde dit bedrag in mei al naar beneden bij, omdat de stichting en de familie het accountantskantoor zelf hadden ingeschakeld. De rekeningen die de boekhouders stuurden waren volgens de rechtbank misschien aan de hoge kant, maar niet illegaal.

Privé
Toch heeft de man wel ruim 6000 euro van de stichting verduisterd. Hij had bij de politie toegegeven dat het bij dit bedrag om privé-betalingen ging. Daarom moet hij dit bedrag ook aan de Staat terugbetalen.
Meer over dit onderwerp:
HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws