Verdwijnt het traditionele VVV-kantoor uit het straatbeeld?

Verdwijnt het traditionele VVV-kantoor uit het straatbeeld? Edwin van der Woude, directeur van de promotiestichting Top van Groningen, is er heel kort over: ja.

Hij vindt de manier waarop mensen informatie inwinnen zo veranderd, dat ze het VVV-kantoor links laten liggen.

Informatiepunten
Daarom komen er in de Eemsdelta VVV-informatiepunten in bijvoorbeeld winkels en musea. De traditionele shops zullen de komende jaren gaan verdwijnen.

Kantoor Loppersum dicht
'Een goed voorbeeld is het VVV kantoor in Loppersum', legt Edwin van der Woude uit. 'Het kantoor is elke dag open en het gebeurt regelmatig dat er helemaal geen mensen komen. Zeker als het toeristenseizoen voorbij is. De winkel openhouden is gewoon niet haalbaar.'

Daarom gaat de VVV-shop in Loppersum komend jaar dicht en komt er een informatiepunt ergens in het dorp voor terug. Dat snapt vrijwilligerster Roelie Smid. Ze werkt bijna twintig jaar op het VVV-kantoor in Loppersum en moet met pijn in het hart bekennen dat van der Woude gelijk heeft.

'Het doet me pijn'
'Vandaag is bijvoorbeeld zo'n dag. Ik zit er al vanaf tien uur, het is nu bijna twaalf uur en er is nog niemand in de winkel geweest. Het doet me pijn dat we het kantoor moeten sluiten maar ik begrijp het ook. Bijna iedereen heeft wel een telefoon met internet of een computer waar ze informatie op kunnen krijgen.'

VVV blijft bestaan
Toch verdwijnt het fenomeen VVV volgens de Top van Groningen niet helemaal uit het straatbeeld. 'Sterker, ik denk juist dat er meer vlaggen zullen gaan wapperen aan de gevels in winkelstraten', zegt Van der Woude.

'De traditionele VVV-winkels gaan weg, maar we willen juist meer servicepunten krijgen. Dat kan een folderrek zijn in de supermarkt maar ook een computerpunt in een museum.'

Voor Eemsdelta ander plan
Overigens verwacht Van der Woude dat winkels op de waddeneilanden en op grote toeristische plekken wel bestaansrecht houden. 'Maar voor wat Noord Groningen betreft is echt een ander plan nodig', zegt hij.

'Het is goed zo'
Voor de Lopster vrijwilligers die hierdoor 'overbodig' zijn geworden wordt gekeken of ze mee kunnen verhuizen naar de verschillende servicepunten of dat er andere werkzaamheden voor hen zijn.

Voor Roelie Smid hoeft dat niet. 'Ik vind het na twintig jaar ook wel mooi geweest hoor. Daarnaast doe ik nog veel meer vrijwilligerswerk, dus het is goed zo.'
Meer over dit onderwerp:
LOPPERSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws